Служебният министър на финансите Асен Василев е наредил на назначения днес нов директор на Националната агенция на приходите, Румен Спецов, да спре натиска върху малките фирми и да фокусира проверките върху големите данъкоплатци.

Той съобщи това на пресконференция, на която представи екипа си. Тематични проверки ще се правят също на фирмите с големи касови наличности, както и върху тези, които потребяват държавен ресурс – и от държавния бюджет и от оперативните програми и техните подизпълнители, обяви министърът.

Припомняме, че по-рано днес, с решение на Министерския съвет, досегашният изпълнителен директор на НАП Галя Димитрова беше освободена от длъжност и на нейно място бе назначен Румен Спецов.

Василев определи като учудващо, че Димитрова не е била сменена по-рано. Мотив за махането й е системно неизпълнение на служебните задължения. Като примери той посочи скандала с изтичането на личните данни от НАП на над 6 млн. българи, както и ниската събираемост на ревизионните актове – едва 55%. От около 4,3 млрд. лева начислени вземания с ревизии, са събрани едва 2,25 млрд. лева. Той каза, че има и много ниска потвърждаемост на тези актове – само 66.5%.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!