паметника на Съветската армия

Решително се обявяваме срещу антикултурния поход на платените и безотговорни русофоби. Те не за първи път правят опит да осквернят и ликвидират един от бележитите символи на българо-руската дружба и сътрудничество. Както през изминалите три десетилетия, така и сега ще отстояваме запазването на Паметника на Съветската армия. Това се казва в декларация приета от Градския съвет на БСП – София.

Основният им аргумент е, че дните, когато „чествахме Деня на Победата и Деня на Европа – 9 май, „малка, но агресивна група“ излезе с провокаторска „инициатива”. Искат Паметникът на Съветската армия да бъде демонтиран, фактически разрушен, а останките от него да намерят място в така наречения Музей на социалистическото изкуство.

„Обладани от дива русофобия и носталгия по българския фашизъм тези субекти на специална пресконференция призоваха да се премести Паметникът на Съветската армия. Надяваха се, че сега протичащата в световни мащаби кампания срещу Руската федерация ще им помогне да реализират антибългарското си дело“, се казва в декларацията на столичните социалисти.

Паметникът – защитен със закона

В документът се припомня, че този паметник е защитен с редица международни и национални документи. Защитават го Европейската културна конвенция, Европейската харта за архитектурно наследство, Конвенцията за запазване на архитектурното наследство на Европа, Договорът за приятелски отношения и сътрудничество между Република България и Руската федерация от 1992 г. и други.

Казват, че Меморандумът за управление и ползване на парка и Паметника на Съветската армия от 2006 г., подписан от кмета на София Бойко Борисов и областния управител Тодор Модев и т.н.

От БСП – София отбелязват, че Паметникът на Съветската армия, построен през 1954 г., представлява висок пример за синтеза на изкуствата. В неговия градеж и оформяне е вложена съзидателната енергия на големи български архитекти, скулптори и художници: Данко Митов, Борис Капитанов, Любен Нейков, Иван Васильов, Любомир Далчев, Васка Емануилова, Мара Георгиева, Борис Ангелушев, Иван Фунев и други.

„Този паметник беше, е и ще остане онази ценност на българския дух и съвест – паметта за подвига на армията-победител във Втората световна война. Предупреждава ни какво могат да причинят фашизмът и неофашизмът. Призовава ни да отстояваме мира на планетата“, категорични са членовете на Градския съвет на Софийската организация на БСП

Нова инициатива иска премахването му

Припомняме, че през тази седмица нова група политици, общественици и граждани се обединиха около нова инициатива за демонторането на монумента.

В нея участват лидерът и доскорошен автор тв предаването „Вяра и общество“ сега политик от „Републиканци за България“ Горан Благоев, журналиста Иво Инджев, общинския съветник от „Демократична България“ Марта Георгиева, финансиста Мартин Заимов, писателят и лекар Любомир Канов и др.

Изпратено е писмо до държавните институции с настояване да се произнесат за мястото на паметника въз основа на нормативните документи. Акцентора се и че има решение на Столичния общински съвет.

Какви са основните мотиви – четете в интервюто с Иво Инджев за ДЕБАТИ БГ ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук