В редакцията на в-к Стършел - Михаил Вешим, Косара Белниколова и Румен Белчев

Вестник-легенда. Така може да бъде определен вестник Стършел. Най-старият български вестник в момента. Започнал съществуването си преди 75 години в комунизма като издание на ЦК на БКП, еманципирал се след 10-ти, така и до днес.

През годините екипът се трансформира, през него минава цветът на българските сатирици. Паралелно се сменят и „силните на деня”. Но едно нещо остава – това е сатирата като едно от най-силните оръжия, което се кове в малката редакция на пл. Славейков, видяла две и двеста. В момента основна движеща сила там за главният редактор Михаил Вешим и управителят Румен Белчев, на които ДЕБАТИ БГ гостува.

В богата история, цветущите истории са безброй, до този момент синтезирани в няколко книги. Една от недалечното минало е почти успешният опит да занесат баница на Жан Виденов.

„96-та година правим изложба на карикатурата под кОлоните на ЦУМ. Дойде позната на редакцията – баничарка и донесе баница за участниците в събитието. Тогава Радой Ралин се сети: Хайде да я занесем на Жан Виденов и да му кажем – Жан, вземи се баницата и върви в Пхенян!” Отидохме, но полицията ни насочи към деловодството. Там дори пробваха да не е отровна и след много перипетии дори ни дадоха входящ номер!, разказва Белчев.

След толкова години са убедени в едно – всеки президент или премиер трябва да се радва, когато излиза изпод ръцете на карикатуристите. Факт е, обаче, че властимащите реагират коренно различно. Жельо Желев, например, както и Петър Стоянов, искали даже да си купят свои карикатури. „Стършелите“ са поласкани са и им ги подаряват.

Не такъв е случаят с Бойко Борисов, обаче. 100 дни след началото на първия му мандат, правят изложба, където той е главно действащо лице. Канят го специално, но не идва, което много ги разочарова. Не пропускат да вметнат, че колкото повече човек няма самоирония, толкова по-голям обект става на шеги. Последният им случай в тази връзка е скорошен – от миналата година.

„Наш читател от Чикаго прати пари да абонираме премиера, председателя на Народното събрание, президента и Нинова. Никакъв сигнал не дойде от никъде, освен от президентството, Получихме благодарствено писмо, даже и преспапие. Не знам дали Радев чете Стършел, но неговите пиари си свършиха добре работата”, смее се Вешим.

Разсъждаме и кои политици са били най-благодатни за карикатури. Челното място е Тодор Живков, но за жалост, по онова време, освен крикатира на Рейгън или Тачър, е било трудно. Оплакват, че още карикатуристите на вестника не са свикнали със служебните министри и кой кой е, но прогнозират, че докато свикнат – може и вече да не им се налага.

Труден ли е бил преходът от комунизъм през демокрация; какво е вестника да стига 200 лв. при заплата 3 долара; имало ли е случаи някои политик да звъни в редакцията; как се е пременя професията и в с какво разпускат „Стършелите” – цялото интервю четете ТУК.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук