БНБ саботира промените в Българската банка за развитие като отказва да смени надзорниците чрез иползването на процедурни хватки. 

По време на днешната среща при служебния министър на икономиката Кирил Петков стана ясно, че двама от общо трима надзорници на ББР ще бъдат уволнени. Причината са разкритите злоупотреби в институцията – над 1 милирд лева са били отпуснати само на 8 фирми. Двамата Митко Симеонов и Велина Бурска, не откликнаха на поканата за публичен разговор при министъра, което се предаваше на живо в социалната мрежа „Фейсбук“.

Междуврменно стана ясно, че е невъзможно да бъдат назначени нови хора на тяхно място, защото БНТ е  отказала да разгледа предложенията за нови назначения в Надзорния съвет на ББР, защото таксата за разглеждане на кандидатурите е платена от личната сметка на председателя на сегашния Надзорен съвет, а по наредба трябва да бъде платена от самата ББР. Но другите двама членове на Надзорния съвет са отказали да наредят плащане, ефективно саботирайки собствената си смяна. За случая алармира бившият зам.-финансов министър Георги Кадиев.

Това никога не се е случвало при смяна на надзорни съвети на каквито и да е банки. И е аналог на 4-месечния неплатен отпуск на шефовете на ДАНС и разузнаването- поставяне на личните интереси над обществените, пише той.

 

Министър Петков изслуша единствения появил се надзорник на ББР

Единствено Стамен Янев – председател на Надзорния съвет се яви на изслушването пред служебния министър на икономиката – Кирил Петков. Другите двама членове – Митко Симеонов и Велина Бурска отказаха да отидат на срещата, поради което ще бъдат уволнени. Те трябваше да посочат мотивите, с които осем фирми са получили кредити за близо един милиард лева.

Министър Петков съобщи, че още днес ще предложи двамата надзорници – Митко Симеонов и Велина Бурска да бъдат уволнени от ББР.

Вече няма да се раздават пари на калпак, посочи още икономическият министър, който в сряда смени състава на одитния комитет на банката.

Петков съобщи, че ще предложи в надзора на ББР да влязат двама специалисти. Един от тях е Васил Щонов, който през 2014 година беше служебен министър на икономиката и енергетиката. Другият е Валентин Михов. Той е бил няколко пъти на високо ръководно място в различни банки в Австрия, Украйна, Русия. Българската народна банка трябва да ги одобри.

ББР е много ликвидна, увери Кирил Петков.

Той съобщи и че ограничава ББР да не може да дава по-голям кредит от 5 млн. лева.

В петък Петков ще организира среща с управителите на фирми, взели големи кредити, за да разбере как ще ги върнат.

След като стана ясно, че първите 8 кредита, които са насочени към 8-те най-големи клиента на тази банка, са на стойност 946 милиона и повечето са свързани с познати бизнесмени, много хора са усъмниха дали това не нарушава правилника на банката и дали изобщо тези кредити ще бъдат върнати.

В интервю за БТВ министърът на икономиката заяви:

„Четири от тези осем, когато човек отиде в журналистическите разследвания, които има доста за тях, се вижда, че има недиректна връзка с г-н Пеевски“

Основната цел на Българската банка за развитие обаче е да кредитира малкия и среден бизнес. Това е така, защото в много от случаите именно тези предприятие биха изпитали затруднения да наберат капитал през търговските банки.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук