спора, Румен Радев, Стево Пендаровски

Пендаровски сподели  подробности за португалското предложение за разрешаване на спора с България. Идеята е европейските историци да бъдат включени в работата на историческата комисия, пишат от македонското издание на Дойче Веле.

Президентът на Македония Стево Пендаровски е реалист и умерен оптимист по отношение на опитите за намиране на решение в спора с България и деблокиране на началото на преговорите на С. Македония с ЕС. След кратка среща с българския президент Румен Радев на летището в Скопие, преди да заминат заедно за Рим, Пендаровски съобщи подробности за португалското предложение за разрешаване на спора с България. Едно от предложенията се отнася до участието на европейски историци в работата на историческата комисия. Според Пендаровски българският президент е обявил, че ще търси гаранции от ЕС за прилагането на Споразумението за добросъседство.

„Нямаме нищо против трета страна, ЕС или ЕК, да каже дали споразумението се изпълнява. Нямаме нищо против трети човек да дойде отстрани и да каже: това е истината. В португалския неофициален документ те предлагат да има пътна карта и да се наблюдава от Съвета за стабилизиране и асоцииране, а не от Европейската комисия. Има още една подробност в португалското предложение, в която се казва, че има европейски държави, които биха искали да подпомогнат работата на историческата комисия. И с това нямаме проблем. „Но и двете страни трябва да се съгласят“, каза Пендаровски.

Той посочи, че Радев използва напълно различна реторика от предшествениците си в българското правителство. „Той се придържа към българските искания, но не ни обижда, каквото, за съжаление, се случваше миналата година, особено в навечерието на Съвета на ЕС,“ каза Пендаровски.

След срещата с италианския си колега Серджо Матарела, отговаряйки на въпросите на журналистите относно опитите да се намери решение с България и да се отблокира началото на преговорите на страната с ЕС, Пендаровски заяви, че в момента е реалист и умерен оптимист. „Говорих с премиера Зоран Заев, той е такъв характер, винаги по-оптимистичен от мен и другите в държавното ръководство, когато падаме духом, той ни помага.“

Разведряване на обстановката въпреки спора

Днес македонският президент отпътува за Рим заедно с българската държавна делегация, водена от българския президент Румен Радев, за съвместно честване на Деня на общославянските просветители св. Кирил и Методий. Очаква се двамата президенти да използват съвместното посещение в Рим, за да обсъдят разрешаването на двустранния спор, който блокира европейската интеграция на Македония. Преди да заминат за Рим, президентите имаха кратка среща на летището в Скопие, след което заявиха, че въпреки че преговорите са под юрисдикцията на правителствата на двете страни, те разведряват атмосферата и възстановяват двустранното доверие чрез диалог на най-високо ниво .

Според Пендаровски на срещата на летището в Скопие са били обсъдени последните събития и срещи в Брюксел. Той каза, че двете страни трябва да възстановят доверието и да говорят като приятели. Българският президент от своя страна подчерта, че съвместното честване в Рим е чудесна възможност за възстановяване на диалога. „Волята за развитие на нашите отношения в духа на сътрудничество, приятелство и добросъседство“, каза Радев.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук