На снимката: Светлан Стоев

България има официална позиция и няма разлика в позицията на президента и външния министър по македонския въпрос и България трябва да получи гаранция, че РСМ ще спазва договорите. Това заяви служебният министър на външните работи Светлан Стоев по време на пресконференция. 

„По този въпрос не може да се търси разногласие. Опитваме се да го кажем и на РСМ, и на нашите европейски партньори”, заяви той.

Той акцентира, че целта на този кабинет е приемственост и предвидимост във външната политика. Новият ни първи дипломат представи екипа си, с който ще работи.

„Ще бъда подпомаган от Румен Александров, който в момента участва на Европейски съвет с президента Радев. Той ще ме подпомага при преговорната рамка с Република Северна Македония. Той е бил вече заместник-министър в периода 2014-2016”, обяви Стоев.

Началник на кабинета ще бъде Яна Дочева, която е директор в Министерството за българското председателство.

„Важна роля ще играят генералните директори, които имат и ранг посланик. Сред тях са Василий Такев, който ще отговаря за двустанните отношения, посланик Мая Добрева – отговаря за политическите въпроси. Постоянен секретар ще бъде посланик Иван Кондов, под негово ръководство ще се осъществяват изборите в чужбина. Той води и разговорите с ЦИК. Недялчо Данчев ще бъде главен секретар, ще подпомага логистично изборите”, подчерта още Стоев.

Като приоритет номер едно той определи възстановяването на доверието и диалога с Република Северна Македония.

„Целта е постигане на устойчиви и необратими резултати в отношенията между България и Северна Македония”, категоричен бе Стоев.

Той припомни, че предстои пътуване на двамата президенти до Рим, където ще имат разговори. Стоев увери още, че Западните Балкани остават във фокуса на разговорите по Берлинския процес на 8 юни.

Подготвя се и организацията за предстоящия вот

„Подготвихме индикативен бюджет за изборите, подготвихме за изпращане машините за гласуване. Всяка седмица ще информираме ЦИК за пандемичната обстановка в чужбина. На предишните избори това беше най-трудният въпрос. Очакваме постепенно ограниченията да падат. Вече получаваме разрешения за гласуване в чужбина. 16 страни вече са дали разрешение”, обясни той и увери, че МВнР има готовност да работи с българските общности в чужбина.

Работната група „Избори” ще се ръководи от Иван Кондов, Недялчо Данчев и Калин Анастасов. Според информацията до този момент в Турция ще има машинен вот в 46 от общо 57 секции, а на машини ще гласуват сънародниците ни в общо 24 държави.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!