Зрението на напълно сляп човек е частично възстановено, благодарение на  иновативна терапия – оптогенетика, която използва протеини за контрол на клетките в задната част на окото, пише Би Би Си.

За първи път пациентът забелязал промяната, когато започнал да различава цветните ивици на пешеходните пътеки. Сега вече може да брои с ръце и да хваща различни неща масата, пише научното списание Nature Medicine.

Мъжът, чиято самоличност не е обявена публично, живее в Бретан, Франция и е лекуван в Париж.

Преди 40 години, той е бил диагностициран с пигментозен ретинит – наследствено дегенеративно очно заболяване, което води до сериозни увреждания и загуба на зрение поради дегенерация на фоторецепторите в ретината.

Тази болест засяга около 2 милиона души по целия свят. Преди терапията мъжът не е имал никакво зрение в продължение на 20 години.

Оптогенетиката е нова област на медицината. Чрез нея се контролира дейността на мозъчните клетки чрез светлина и сега с нейна помощ е станало възможно едно от очите на пациента да възприемат светлината.

Техниката се основава на протеини, открити за първи път във водорасли, известни като канални родопсини. Те променят поведението си, като реагират на светлината.

Първата стъпка в лечението на пациената е била генната терапия. Генетични инструкции за производството на родопсин са взети от водораслите и са поставени в клетки в дълбоките слоеве на ретината.

След известно време те започнали да реагират на светлината и да изпращат електрически сигнали обратно в мозъка.

За създаването и натрупването на достатъчно нива на родопсин в окото са били необходими месеци, а мозъкът също е трябвало да свикне с това, което се оприличава на научаване на нов език. В крайна сметка е постигнато частично подобрение на зрението.

Д-р Жозе Ален Сахел от Института по зрението в Париж, участвал в лечението на мъжа, каза, чевсички са много развълнувани и обнадеждени от резултатите на лечението, тъй като това може да доведе до революция в лечението на пациенти с проблеми със зрението.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук