Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

11-годишното българче, което бе превозено днес със самолет „Спартан” до клиника в Словения, ще бъде лекувано по метод, открит от Нобелови лауреати. Това съобщиха от здравното ни министерство.

В продължение на 2 г. момчето е било пациент на Клиниката по детска клинична хематология и онкология на ИСУЛ.

„Заболяването се развиваше доста неблагоприятно. В хода на лечението се получи т.нар. много ранен рецидив, което е основание за преосмисляне на цялостната ни стратегия. Това са случаите с най-висок риск да се възстанови заболяването. Ние подходихме с всичко, което позволяват възможностите ни, включително и най-модерната имунотерапия, с която постигнахме частичен контрол над болестта“ ,коментира шефът на клиниката проф. Добрин Константинов.  Успоредно с това е започнала подготовка за костно-мозъчна трансплантация с донор от международен регистър.

Българските лекари са потърсили съдействие в мрежата от специализирани центрове в региона, на която е член и Клиниката по детска клинична хематология и онкология на ИСУЛ. „Оказа се, че Словенската болница е най-близката до България клиника, в която се извършва това сложно лечение“, добави проф. д-р Константинов.

Методът, по който ще бъде лекувано детето, е една от най-модерните терапии въобще в онкологията, за него авторите му получиха Нобелова награда, уточнява Дарик. При манипулацията, която е един вид трансплантация, собствени Т-лимфоцити на пациента, които имат защитна функция в организма, се изваждат и обработват по специфичен начин. Целта е да бъде променен генетичният код на лимфоцитите и те насочено да разпознават и атакуват левкемичните клетки. Сякаш собствените за организма клетки се обучават да унищожават клетките на рака.

„Методът дори в теоретичен план, е изключително впечатляващ и сложен. Затова само няколко центъра в Европа са в състояние да го прилагат. Нашият пациент е първият в България, при когото ще бъде използван“, каза д-р Константинов, който след връщането на военния самолет отиде лично да се информира от колегите си от СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев“ и ВМА как е преминало транспортирането на детето. Той потвърди, че е имало много добра координация между всички звена, които са имали отношение и е обнадежден за успешното прилагане на лечението.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук