Отклоняването на полета на беларуския опозиционен журналист Роман Протасевич и принуждаването на самолета на „Райънеър“ да се приземи в Минск е „държавно отвличане“. Това заяви  генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Той призова за незабавно освобождаване на Протасевич и приятелката му София Сапега. Столтенберг отбеляза, че въпросът ще бъде обсъден днес на заседание на посланиците на страните от НАТО.

Генералният секретар определи случая като опасен и неприемлив. Той приветства допълнителните стъпки, одобрени тази нощ от Европейския съвет срещу Минск.

Столтенберг заяви, че принудителното приземяване показва как беларуските власти се отнасят към свободата на изразяване, независимите медии и основните демократични права. Той добави, че по случая е необходимо спешно международно разследване.

Припомняме, че на 23 май, самолет на Ryanair превозващ цивилни граждани от Атина до Вилнюс, кацна принудително в Минск, след като по разпоредба на Лукашенко, е бил преследван от военен изтребител.

Инцидентът, обяснимо, предизвика международен скандал. Мерките, които ще се вземат, така че Лукашенко да понесе отговорност за действията си, все още се обсъждат от световните лидери.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!