Военните от Граф Игнатиево препоръчват да се търси съдействие от производителя на черната кутия, за да се свали информацията от падналия изтребител. Има притеснения, че може да се създадат условия за нарушаване на информацията, тъй като черната кутия е имала деформации, както и вода, и следи от петролни продукти.

В модула на паметта няма никакви касети, ленти, които могат да записват глас. Той няма радио маяк, звуков маяк или светлинен маяк.

„Това, което получихме вчера от ВМС беше защитеният корпус на регистратора на падналия изтребител. За съжаление, имаше нарушаване на херметичността на здравия корпус, той беше пълен с вода, съобщиха военните. Вътре в контейнера се намира информацията, модулът на паметта е защитен с различни материали против висока температура. Имаше деформации и вода и следи от петролни продукти, отсъстваше електрическия съединител, имаше нарушения на целостта на модула на паметта”, обявиха още военните.

От авиобаза Граф Игнатиево посочиха, че не са оторизирани да работят до такава дълбочина с технологията, по която е изпълнен моделът,

„Нашите притеснения бяха, че можем да създадем условия за нарушаване на информацията, затова препоръчахме да се обърнем към производителя. Той е създал хардуер, процесор, който контролира записа и ние смятаме, че той единствен може да гарантира, че тази информация ще бъде свалена без загуби. Препоръчваме за този модул памет да се търси съдействие от производителя да се свали информацията, посочват от там.

Все още обаче не е установено кой е производителят, тъй като доставените регистратори в авиобазата са произведени в Русия.

Устройството се съхранява в подходящи условия и под юрисдикцията на разследващите. То вече е изпратено за съхранение в София.

Не се спекулира, не се крие информация. И ние искаме да разберем какво точно се е случило, каза бриг. генерал Николай Русев.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!