Асен Василев АПИ

Заявили сме амбиция да подготвим актуализация на бюджета, която да бъде внесена в парламента. Предполагам, че процедурата ще бъде завършена при редовно правителство, тъй като тя отнема време. Очакванията са в бюджета да могат да се добавят 1-1,5 милиарда лева. Това заяви служебният финансов министър Асен Василев, след края на заседанието на първия обществен съвет, посветен на разходите на държавата.

Актуализацията ще бъде направена, без да се прави дефицит. Направено и предложение за преизчисляване на пенсиите.

„В момента това, което виждаме е изпреварващо изпълнение на приходите, следствие на по-добрата икономическа ситуация, втори път – действията на НАП по събираемостта. Очакваме това преизпълнение на приходите да бъде между 1 -1,5 млрд. лв., съответно в разходната част могат да бъдат заложени допълнителни разходи от порядъка между 1-1,5 млрд., без това да наруши дефицита и да доведе до взимането на допълнителен дълг“, коментира Василев.

Той подчерта, че през последните 5 години се наблюдава по-бърз ръст на разходите, спрямо приходите и съотношението е 10% към 7%.

„Направихме кратък преглед на приходната част на бюджета, след което тръгнахме по най-големите пера разходи, за да видим за какво харчим държавните пари. Предоставихме и сравнение със средноевропейките показатели“, каза Василев.

Той обяви, че има няколко разходни пера, които са проблемни и при които липсва адекватен контрол и даде конкретни примери.

„Колко пари са разплатени и колко километра са построени в АМ „Хемус“? Ако погледнем съотношението на болничната и доболничната помощ в България е 5 към 1 в ЕС е 1,5 към 1. Ние харчим много повече за болнична помощ, отколкото за доболнична“, посочи служебният министър само част от проблемните пера.

От думите му стана ясно още, че акцизите растат два пъти по-бавно отколкото приходите като цяло.

„Оказа се, че на годишна база, държавата продава между 150 и 200 млн. активи, основно земи, като част от тези сделки са на странно изглеждащи цени, така че там трябва да се завиши контролът“.

За проверките

Той коментира и започналата проверка на бившия финансов министър Владислав Горанов, както и тези на служебния вътрешен министър Бойко Рашков и шефа на НАП Румен Спецов.

„Що се отнася до г-н Горанов в пресата излезе голямо несъответствие между приходите, които той е генерирал и разходът, който е направен, което означава, че НАП трябва да провери дали има съответствие или несъответствие. За г-н Рашков се каза, че е имал апартаменти, но никой не е казал, че има разлика между приходи и разходи. Ако такова има, разбира се НАП трябва да влезе и да провери“, заяви той и подчерта, че що се отнася до проверката за г-н Спецов, то тя се прави от прокуратурата и той не разполага с информация докъде е стигнала тя.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!