Открита е черната кутия на падналия в Черно море МиГ-29, пилотиран от загиналия майор Валентин Терзиев. Информацията от нея може да бъде снета днес в рамките на деня, ако вътрешната обвивка е здрава. Това каза на брифинг министърът на отбраната Георги Панайотов.

„Черната кутия е извадена от повече от 70 м дълбочина. Намира се на кораб на Военноморския флот. След 2-3 часа корабът ще акостира на пристанище „Варна“. Кутията ще бъде транспортирана със самолет на Военновъздушните сили. Ще бъде транспортирана до базата в „Граф Игнатиево“, там ще се свалят данните“, уточни министър Панайотов.

Докладът сочи, че външната обвивка на кутията е нарушена, но има основания да се смята, че вътрешната обвивка, която съдържа информацията, е здрава и не е повредена.

Изтребителят падна в морето при учение през нощта на 9 юни. На следващия ден майор Терзиев бе обявен за загинал, а издирването на черната кутия на машината продължи, но заради лоши условия бе прекратено.

След анализ на събраните данни, голямото количество снимков и видео материал от морското дъно, както и профилактика и подготовка на подводното оборудване, тази сутрин Военноморските сили (ВМС) възобновиха издирването.

На този етап цялата събрана информация от ВМС е изпратена на разследващите органи.

Все още не е ясно дали черната кутия на изтребителя е извадена от морското дъно или само локализирана. Черната кутия трябва да даде отговори на многото въпроси, свързани с инцидента и на нея се възлагат големи надежди.

Очаквайте още подробности.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!