наночастиците

„Политико“: Правителството на Обединеното кралство забранява реклами на „нездравословна храна“

Малкият бизнес ще бъде освободен от забраната, която е част от по-широка стратегия на правителството в борбата със затлъстяването.

Великобритания ще забрани рекламата за „нездравословна храна“ онлайн и по телевизията преди 21:00. Очаква се министрите да го обявят в Камарата на общините в четвъртък.

Световният печат

Забраната, която е предназначена да се справи с наднорменото тегло, ще включва и много изключения. Например само платената онлайн реклама ще бъде забранена. Засегнатите компании все още, ще имат право да имат страници и уебсайтове в социалните медии. Малкият бизнес също ще бъде освободен от забраната, както и аудио рекламата, например по радиото и подкастите.

Компаниите, продаващи „нездравословна храна“, ще имат право да рекламират по телевизията преди 21 часа, стига да не показват забранените продукти.

Засегнатите храни ще бъдат тези с високо съдържание на мазнини, захар или сол, като правилата ще се прилагат за „безалкохолни напитки, сладкиши, шоколад, сладолед,  бисквити, млечни шейкове, зърнени закуски, пица, готови ястия, чипс и други панирани ястия.“ Някои храни с високо съдържание на мазнини или захар ще бъдат пощадени от забраната, например зехтин, мед и авокадо.

Премиерът Борис Джонсън обяви намерението си да създаде забрана за рекламиране на нездравословни храни миналото лято, като част от стратегията си за борба със затлъстяването, вдъхновена отчасти от собствения му престой в болница с COVID-19, през което време той казва, че е бил „с наднормено тегло“.

„Гардиън“: „Болезнено сбогуване“: Жителите на Хонг Конг се редят с часове за закупуване на последното издание на Apple Daily

Стотици хонконгци застанаха на опашката рано сутринта в централата на „Apple Daily“, за да закупят последния брой на изданието, което е критично към Пекин, след като властите замразиха активите му, съгласно закона за национална сигурност, който Китай наложи в Хонконг.

 

Световният печат

„Хонконгчани се сбогуват болезнено под дъжда:„ Ние подкрепяме Apple Daily“, гласеше последното заглавие на първата страница. Снимката на половин страница показва тълпите привърженици, събрали се пред сградата предната вечер, оставяйки благодарствени послания на входната порта и махайки на персонала, събрал се на прозорците и балконите.

Основателят и собственик на Apple Daily е в затвора от декември. Неговият главен изпълнителен директор и главен редактор от миналия четвъртък, а водещия редактор от по-малко от 24 часа. Всички бяха обвинени в „заговор с чужди сили“, съгласно закон за националната сигурност.

След като полицията нахлу в редакцията миналата седмица и секретарят по сигурността замрази активите и сметките на вестника, компанията майка на Apple Daily, Next Digital Media, нямаше избор. Неспособна да заплати разходите за персонал и оперативните разходи от компанията обявиха, че уебсайтът и акаунтите в социалните медии ще бъдат затворени в полунощ в сряда, а последният вестник ще излезе на трибуните в четвъртък.

Фотограф, който отказа да бъде посочен, каза, че в редакцията има повече служители от обикновено, почти като събиране или погребение. „Това беше шанс да съберем всички колеги заедно, направихме го исторически момент“, каза той.

Журналистите отнесоха копия от последния вестник до портата, като един се изкачи на оградата, за да ги задържи нагоре и ги раздаде на събралите се поддръжници. По-късно полицията пристигна, за да разпръсне тълпите.

В четвъртък хората споделиха видеоклипове на дългите опашки и снимки на получените копия. Протестното изкуство се разпространи в социалните медии на фона на тъгата и гневът от затварянето.

CNN: Тайванският външен министър казва, че „трябва да се подготвим“ за военен конфликт с Китай

Ескалиращото военно сплашване от Китай показва, че „Тайван трябва да се подготви“ за евентуален военен конфликт, заяви тайванският външен министър Джоузеф Ву в ексклузивно интервю за CNN.

Световният печат

Предупреждението му дойде една седмица, след като островът отчете най-голямото ежедневно нахлуване на китайски военни самолети в самообявената Зона за противовъздушна отбрана на Тайван (ADIZ).

Нахлуването на 28 китайски военни самолета, включително бойни самолети и бомбардировачи – не нарушава суверенното въздушно пространство на Тайван или международното право, но се възприема като демонстрация на сила от Китайската народноосвободителна армия.

„Като лица, вземащи решения в Тайван, не можем да рискуваме, трябва да сме подготвени“, каза Ву в сряда пред CNN в Тайпе. „Когато китайското правителство казва, че няма да се откаже от използването на сила и провежда военни учения около Тайван, по-скоро бихме повярвали, че това е реално.“

Ву, който изпълнява длъжността министър на външните работи от 2018 г., беше обвинен от Пекин през май, че е „твърд сепаратист“ след изказванията му, че Тайван ще се бие „до последния ден“, ако бъде нападнат от Китай.

„Спирането на“ независимостта на Тайван „е необходимото условие за поддържане на мирни отношения между проливите“, каза Жу Фънлян, говорител на китайската служба за тайвански въпроси.

„Джоузеф Ву многократно и високомерно провокира „независимостта на Тайван“… ние ще предприемем всички необходими мерки, за да накажем строго тези престъпления за независимостта на Тайван доживотно в съответствие със закона.“

В отговор Ву каза пред CNN, че е „чест“ да бъде мишена на комунистическите власти в Пекин. „Авторитаризмът не може да толерира истината. Ако продължат да казват, че искат да ме преследват до края на живота ми, всъщност не съм загрижен за това“, каза той.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук