ВВС

Продължава операцията по търсене и спасяване на пилота на самолет МиГ-29, който изчезна тази нощ при инцидент по време на тактическото учение с бойни стрелби „Шабла – 21“.

Стефан Янев: Черната кутия не е намерена 

Спасителните и издирвателни операции в Черно море продължават. За съжаление, предвид времето, което е минало от часа на инцидента, колкото и е здрав да е човек, надеждите ни за намирането на майор Терзиев не са големи, независимо от това, операцията продължава. Черната кутия на самолета не е намерена. До края на деня ще бъде взето решение как точно да продължи операцията.

Това каза на брифинг пред медиите служебният премиер Стефан Янев след инцидента с МИГ-29 в района на Шабла

Операцията по издирването на нашия пилот протича вече над 12 часа. Изтребителят от състава на българските Военновъздушни сили, е изгубил радиовръзка и е изчезнал от радарите 40 минути след полунощ. Пилотът майор Валентин Терзиев от 3-а авиационна база Граф Игнатиево, началник на щаб на ескадрила, е изпълнявал тренировъчна задача, част от тактическото учение с бойни стрелби „Шабла 21“.

Премиерът Янев съобщи, че издирването на черната кутия на изтребителя ще продължи и утре. Ще се търси от специализирана техника и специализирани водолазни екипи. Предполага се, че останките на самолета са на дълбочина от порядъка на 70 метра.

Пилотът на падналия изтребител е майор Валентин Терзиев началник на щаб на ескадрила

Пилотът на изтребителя е майор Валентин Терзиев от 3-а авиационна база Граф Игнатиево на длъжност началник на щаб на ескадрила, съобщиха от МО. Военноморските сили провеждат операцията по търсене и спасяване на пилота с кораби и вертолети в морето край Шабла.

В нея участват два вертолета „Пантер“ от авиобаза „Чайка“, две корвети – „Решителни“ и „Бодри“, минен ловец „Цибър“, водолазен катер „Никола Фурнаджиев“ и катер на Главна дирекция „Гранична полиция“. Военнослужещите от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби извършват издирвателната операция в морски води на 11 км изток-югоизток от Шабла.

Инцидентът е станал по време на учения

Припомняме, че при изпълнение на тренировъчна задача над морската акватория на Република България, самолет МиГ-29 от състава на българските Военновъздушни сили, е изгубил радиовръзка и е изчезнал от радарите в 00:45 ч., съобщиха от Министерство на отбраната.

Към 10 ч. е намерена спасителна жилетка на пилота на падналия изтребител, но все още тече спасителната операция по издирването, която продължава и в момента. В нея участват сили и средства от състава на Военноморските сили, Съвместното командване на специалните операции, Гранична полиция и Военновъздушните сили.

Премиерът Стефан Янев, министърът на отбраната Георги Панайотов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов пътуват към района на инцидента.

„Всичко, с което разполагаме е включено в спасителната операция. След изчезването от радарите няма никакъв сигнал от изтребителя. Потвърждавам, че изтребителят е изчезнал внезапно от радарите. Не мога да кажа дали пилотът е катапултирал, това се установява още“, каза служебният министър.

Красимир Каракачанов: Не става въпрос за техническа неизправност на самолета

Не става въпрос за техническа неизправност на самолета. Това заяви бившият министър на отбраната и лидер на ВМРО.

Каракачанов подчерта, че упражнението, което е изпълнявано от пилота – нощни стрелби над морско пространство е изключително сложно. Той не изключи пилотът да е загубил ориентация, но бе категоричен, че разследването, което вече е в ход, ще установи причините за инцидента.

„Нека компетентната комисия, назначена от ВВС, да си свърши работата, защото всичко останало са предположения. Пилотът не е човек без опит, но самата нощна стрелба над морето е изключително трудно упражнение“, каза Каракачанов.

Той обяви, че България в момента разполага с 8 изтребителя МиГ-29, които са преминали ремонт. Имаме и още, но те се нуждаят от съответния ремонт на двигателите, доставка на агрегати и т.н.

Провеждането на тактическото учение с бойни стрелби „Шабла 21“ е прекратено. Разследването ще бъде поето от военната прокуратура.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук