НАП проверява Владислав Горанов
на снимката: Министърът на финансите Владислав Горанов

Националната агенция за приходите е започнала проверка на Владислав Горанов, чиято консултантска фирма преди по-малко от месец закупи офиси в София на обща стойност над 750 000 лв.

Припомняме, че преди около месец, стана ясно, че дружеството  „Трилема Кансълтинг“ ЕООД, което е еднолична собственост на бившия финансов министър, закупи два имота в блок 11 на бул. „Цариградско шосе“. Първият е офис на банка с площ 145 кв. м, който се намира на партерен етаж, а вторият е записан като „учебна занималня на две нива“ и е 136 кв. м. Според данните в имотния регистър, сделката е сключена на 27 май, а стойността й възлиза на 752 994 лв. Продавачът е фирмата  „Лазурит 94“ АД.

Тогава,  бившият финансов министър отказа да коментира покупката на имотите.

„Аз вече съм извън политиката и нямам намерение да коментирам търговската си дейност“, каза тогава Горанов.

Не е ясно от къде Владислав Горанов разполага с такава крупна сума. В последната имуществена декларации на бившия финансов министър пише, че той притежава 76 193 лв. на влог, а неговата съпруга още 11 500 лв. Консултантската му фирма, която е регистрирана преди по-малко от година, след като Горанов напусна министерския пост, пък все още не е публикувала годишен финансов отчет.

Владислав Горанов беше начело на Министерството на финансите през второто и третото правителство на ГЕРБ до 24 юли миналата 2020 г. След като тръгнаха мащабните протести срещу правителството, премиерът Бойко Борисов обяви, че ще отстрани министри поради съмнения, че обслужват ДПС и бившия депутат бизнесмен Делян Пеевски. Горанов беше сред „номинираните“. При освобождаването на финансовия министър Борисов го похвали за финансовата стабилност и за влизането в чакалнята преди еврозоната и го упрекна единствено за несъбраните 700 млн. лева такси и лихви от хазартния бизнесмен Васил Божков.

По случая вече бившият министър беше разпитан в прокуратурата. Обвиняемият Божков твърди в сигнал до държавното обвинение, че е плащал подкупи на Горанов и Бойко Борисов, за да заобикаля закона, като плаща по-малко такси.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук