Действащи и бивши военни са задържани за изнасяне на информация в полза на чужда държава, съобщиха от Министерството на отбраната. Те са задържани за 72 часа с постановление на наблюдаващ прокурор от Военно-окръжна прокуратура – София. По-късно от прокуратурата потвърдиха, че става въпрос за руски шпиони. Оттам обясниха, че става въпрос за група за шпионаж. Начело е стоял бивш ръководен кадър на служба „Военно разузнаване”. Той е завършил е разузнавателна школа в Москва към ГРУ.

Прокуратурата: За първи път е разкрита група за шпионаж

Основната задача на ръководителя на групата е била да изгради нелегална агентурна мрежа. Той е вербувал за шпиони лица, които са имали достъп до класифицирана информация на България, НАТО и ЕС, която е квалифицирана като държавна тайна. В групата за шпионаж участва и неговатасъпруга, която има българско и руско гражданство. Тя се е ползвала с доверие и е играла ролята на посредник между мъжа си и служител на руското посолство у нас, като е предавала информация и парични средства.

Прокуратурата пусна запис между двамата. Пуснато бе и видео как съпругата влиза в сградата на руското посолство.

Останалите от групата са лица, заемащи висши държавни длъжности, всички са имали разрешение за достъп до класифицирана информация до НАТО, ЕС и България. Част от групата шпиони са били обучавани от ръководителя на групана в оперативно майсторство.

„Първият участник  е ръководен кадър от Министерството на отбраната, основните му задължения са свързани с планиране. Вторият е действащ служител в служба „Военно разузнаване”. Третият е действащ служител също от „Военно разузнаване”, той неколкократно е бил изпращан на мисии в състава на военните ни контингенти зад граница. Четвъртият е бивш служител на служба военно разузнаване, бил е командирован като секретар, военно аташе, и аташе по отбраната“, каза говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Срещите се провеждали всеки месец на предварително уговорени час и място, допълни Милева.

От прокуратурата заявиха, че това е първата разкрита група за шпионаж.

„Имаме веществени доказателства, събрани чрез СРС. Материалът е изготвен, спазвайки презумпцията за невиновност. Престъпната дейност застрашава интересите на националната ни сигурност“.  заяви Милева.

Главният прокурор Иван Гешев заяви, че разбитата група за шпионаж е без аналог в новата ни история.

По думите му съществен принос към неутрализирането на групата са имали двама души – министърът на отбраната Красимир Каракачанов и ръководителят на „Военно разузнаване“ полковник Велко Атанасов.

Руските шпиони са задържани при акция на ДАНС

Вчера стана ясно, че лица, заподозрени в шпионаж в полза на Русия са били арестувани при акция на ДАНС.  При акцията бяха обискирани няколко адреса в южните квартали на София и в кварталите посока Перник.

Вчера на изходите на София полицаи спираха и проверяваха всички коли на входа на магистрала „Тракия“ в посока Пловдив.

От МВР потвърдиха за провежданата операция, но отказаха да дадат повече подробности.

Обискирани са били и няколко адреса в южните квартали на София и в кварталите посока Перник В късния следобед вчера“ бе сериозно полицейското присъствие и в столичните квартали „Гоце Делчев“ и „Манастирски ливади“-изток. Проверяващи екипи имаше и по булевард „Тодор Каблешков“ в часовете между 16.00 и 16:40 часа.

Последният случай за разкрит руски шпионин у нас е от декември миналата година. Тогава бе изгонено руското военно аташе към посолството Василий Сазанович. Обвинението бе за събиране на информация за американски военни в България.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук