САЩ доклад

Нов шпионски скандал се разразява у нас. Снощи стана ясно, че има задържани за шпионаж в полза на Русия. Те са били арестувани по време на акция на ДАНС. Информацията е на bTV, като до момента няма официално потвърждение от властите. Това са поредните шпиони на Русия у нас, които стават ясни през последните две години.

Вчера на изходите на София полицаи спираха и проверяваха всички коли на входа на магистрала „Тракия“ в посока Пловдив. От МВР потвърдиха за провежданата операция, но отказаха да дадат повече подробности. По непотвърдена информация точно по време на тази акция е задържан един от заподозрените в шпионаж.

Обискирани са били и няколко адреса в южните квартали на София и в кварталите посока Перник

В късния следобед вчера“ бе сериозно полицейското присъствие и в столичните квартали „Гоце Делчев“ и „Манастирски ливади“-изток. Проверяващи екипи имаше и по булевард „Тодор Каблешков“ в часовете между 16.00 и 16:40 часа.

До момента не е ясно на колко от задържаните ще бъдат повдигнати обвинения и и колко от тях ще бъдат привлечени като свидетели.

Разкритите шпиони на Русия у нас през последните години не са единични случаи

Последният случай за разкрит руски шпионин у нас е от декември миналата година. Тогава бе изгонено руското военно аташе към посолството Василий Сазанович. Обвинението бе за събиране на информация за американски военни в България.

В края на септември  двама руски дипломати от търговското представителство бяха обявени за персона нон грата.  Според прокуратурата те са събирали информация за плановете за модернизация на армията

В началото на 2020-та от страната ни бяха уличени в шпионаж други двама дипломати. За единия стана ясно, че е търсил информация за технологията на изборния процес в страната, а за другият, че е развивал разузнавателна дейност в сферата на енергетиката.

В края на октомври 2019-та година пък прокуратурата уличи в шпионаж първи секретар на руското посолство. Според държавното обвинение той е извършвал дейността си от септември 2018 г. в продължение на близо година.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!