Великобритания

„Индипендънт”

Дългът на Обединеното кралство достигна нов връх. След като държавните заеми достигнаха 19,1 млрд. паунда миналия месец Великобритания продължава да се бори с пандемията и икономическите последици от блокирането, пише „Индипендънт“.

Според националната статистическа служба публичният сектор е взел най-големият размер заеми, отколкото през който и да е друг февруари, откакто започва отчитането на данни през 1993 година.

Дългът на държавните органи се е увеличил с 333 млрд. британски лири от началото на април. Това беше първият месец на пълно блокиране във Великобритания.

Това води до общ дълг от 2,131 трилиона британски лири.

Смята се, че централните държавни органи са похарчили около 72,6 млрд. паунда за извършване на ежедневните си дейности през февруари, което е ръст от 14,2 млрд. в сравнение с февруари 2020 година. Цифрата включва 3,9 млрд. паунда, изразходвани за подпомагане на работни места чрез Covid-19.

Британският финансов министър Риши Сунак обеща всякаква подкрепа, необходима на бизнеса, за да им се помогне заради наложените блокировки.

„Коронавирусът предизвика един от най-големите икономически сътресения, с които тази страна се е сблъсквала. Затова отговорихме с пакета за подкрепа в размер на 352 милиарда британски лири за защита на живота и препитанието на хората“, каза Сунак.

„Ню Йорк Таймс”

Съединените щати планират да изпратят милиони дози ваксина AstraZeneca до Мексико и Канада, съобщава „Ню Йорк Таймс“. Новината е оповестена вчера от Белия дом . Това е забележителна стъпка към дипломацията на ваксините, точно когато администрацията на Байдън се опитва да притисне Мексико да ограничи потока от мигранти, идващи до границата, се казва още в публикацията.

Джен Псаки, пресаташе на Белия дом, заяви, че САЩ планират да предоставят 2,5 милиона дози от ваксината на Мексико и 1,5 милиона на Канада. Решението още не е финализирано, но това е нашата цел, допълни Псаки.

Десетки милиони дози от ваксината стоят в американските производствени обекти. Въпреки че тяхната употреба вече е одобрена в десетки страни, включително Мексико и Канада, ваксината все още не е разрешена от американските регулатори.

Псаки каза, че доставките до Мексико и Канада по същество ще бъдат заем, като в бъдеще САЩ ще получават дози AstraZeneca или други ваксини.

“Политико”

Френският премиер Жан Кастекс обяви, че регионът Париж, северният регион О-дьо Франс и няколко други департамента в южната част на Франция ще бъдат блокирани за четири седмици от този уикенд. Макрон се стремеше да избегне мярката на всяка цена в опит да защити социалния и икономическия живот на страната, но това не стана, пише брюкселското „Политико“.

„Разпространението на епидемията очевидно се ускорява. Третата вълна ни връхлетя точно когато се приближаваме до ужасната цифра от 100 000 смъртни случая“, каза Кастекс.

Премиерът също така обяви, че ваксинациите с AstraZeneca ще се рестартират още в днес следобед.

Новите мерки включват затваряне на несъществени магазини, ограничаване на пътуването до 10 километра от домовете и насърчаване на работата от разстояние. Пътуването на дълги разстояния от региони под блокиране до други региони също ще бъде забранено. Училищата обаче трябва да останат отворени, а разходките и упражненията ще бъдат разрешени.

В сряда броят на случаите на COVID-19 достигна над 38 000 за денонощие, счупвайки четиримесечен рекорд.

Лекарите предупредиха, че отделенията за интензивно лечение са претоварени и плановите операции са отложени в няколко региона.

Миналата седмица, в опит да облекчи натиска, здравният министър Оливие Веран обяви, че болниците в Ил дьо Франс ще започнат да прехвърлят „десетки, дори стотици“ пациенти в други региони, за да освободят легла.

„Ел паис”

Испания се присъедини към Холандия, Белгия, Люксембург и Канада, ставайки една от първите страни в света, които одобряват евтаназията. Долната камара на парламента, Конгресът на депутатите прие закон, който беше популяризиран от Социалистическата партия, която управлява в коалиция с „Подемос“. Промените в законодателството ще влязат в сила след три месеца, съобщава „Ел паис“.

За да могат хората да поискат евтаназия, засегнатото лице трябва да „страда от сериозно или нелечимо заболяване или от тежко, хронично и нетрудоспособно състояние“, което му причинява „непоносимо страдание“.

Законодателството обхваща евтаназията, т.е. „директното прилагане на вещество от съответните медицински специалисти“, както и т.нар медицинско подпомогнато самоубийство. Това означава предписването или предоставянето на пациента от медицински специалист на вещество, по начин, по който той да си го дозира и да причини собствената им смърт.

С одобрението на закона Испания се присъединява към малкото страни, където евтаназията е регулирана. В Португалия Конституционният съд се противопостави на подобен ход, докато в Колумбия практиката е законна, според съдебно решение, но не е регулирана. Подобен закон трябва да влезе в сила в Нова Зеландия през ноември. В някои части на САЩ и Австралия също е разрешен.

За разлика от други закони, които са в сила другаде, обаче, испанското законодателство предвижда поредица от стъпки, при които процесът може да отнеме до месец от момента, в който пациентът го поиска.

Това започва с писмено искане, подадено два пъти в рамките на две седмици. В него пациентът трябва да изрази ясната си воля да сложи край на живота си и трябва да му бъде предоставена информация за тяхното медицинско състояние и алтернативите, които са им на разположение.

След като процесът започне, пациентът може да промени решението си по всяко време и след като получи разрешение, може да отложи прилагането му, колкото иска.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!