Въпреки че покриваме икономическите критерии, членството ни в Еврозоната е под въпрос. Това заяви за ДЕБАТИ.БГ основателят на Института за пазарна икономика и доцент в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ Красен Станчев. Това, твърди той, се дължи на липсата на правен ред, както и неуспешните мерки срещу организираната престъпност.

„От 2011 г. и досега, България е по-добре от всички страни в Еврозоната по всички макроикономически показатели за членство. Но има изискване да се оправи управлението на закона, да се справим с корупцията и с организираната престъпност. Страната ни ще стане член на Еврозоната, ако Европейската централна банка и Европейската комисия си затворят очите за тези изисквания.“

Как би се отразило на икономиката въвеждането на необлагаем минимум на доходите?

Заложеното в предизборните програми на много от партиите намерение да въведат необлагаем минимум ще доведе до липса на стимул да работят повече у много българи, смята Станчев.

„Тогава, когато се премахне този стимул, тоест въведе се праг на облагаемия минимум, който вероятно ще бъде на равнището на минималната работна заплата, то тогава някъде около 500 000 души ще имат стимул да не плащат данъци. И съответно да работят по-малко, за да останат под прага на облагаемия минимум.“

Реално, България в момента е в добра икономическа форма, спрямо останалите държави в ЕС, твърди той.

„България е сравнително добре в сравнение с всички останали страни в Европейския съюз. Страната ни, в началото на годината, беше първо, единствената държава в ЕС, която нямаше свръхдефицит, имаше приличен ръст и имаше известен излишък в бюджета.

Цялото интервю с Красен Станчев четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!