Британците бяха предупредени от правителството да не резервират летни ваканции в чужбина, предава Reuters. Тази мярка се предприема тъй като случаите на COVID-19 в някои части на Европа се покачват.

Понастоящем почивките в чужбина са забранени във Великобритания. Съгласно правителствената четиристепенна пътна карта за облекчаване на пандемичните ограничения, те могат да бъдат възобновят най-рано от 17 май. Но е много вероятно мярката да бъде удължена и след тази дата.

„Моят съвет в момента би бил всеки да спре да резервира международни пътувания за идните месеци“, заяви министърът на социалните грижи Хелън Уейтели пред Би Би Си в понеделник.

Европейските авиокомпании и туристическият сектор се готвят за второ изгубено лято.  Надеждите за възстановяване все по-бързо се стопяват, заради бавното и хаотично разпространение на ваксината срещу COVID-19 в Европа.

Докато половината от всички възрастни във Великобритания са получили поне една доза  от ваксината срещу COVID-19, нарастващите нива на инфекция във Франция, Италия и Германия, означават, че Обединеното кралство може да реши да ограничи пътуванията след 17 май.

Ваксинираните в момента нямат специални права за влизане в България. Всички пристигащи у нас са длъжни да предоставят отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди пътуването. В противен случай автоматично им се налага 10-дневна карантина. Премиерът и министърът на туризма обещаха да премахнат мярката от 1 май, когато стартира летния туристически сезон.

Второ лято на ограничени пътувания ще постави авиокомпаниите и туристическите компании под обновено финансово напрежение, след като те поемат огромни дългове, за да оцелеят през последните 12 месеца на блокировки и забрани за почивка.

Сред потърпевшите ще бъде и българското черноморие, което обичайно се пълни с британски граждани още от средата на май. Втора година без британски туристи би означавало фалит за много от хотелите и заведенията, коментират от бранша. Миналата година, много от хотелите в големите курорти останаха затворени, именно заради отменянето на резервации от Великобритания и Германия, вследствие на пандемията.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!