Астра Зенека ваксини

Ваксината на компанията „Астра Зенека“ (AstraZeneca) скоро може да получи извънредно одобрение за излизане на американския пазар, след като данни от била 79% ефективна за предотвратяване на симптоматични заболявания от коронавирус и 100% ефективна срещу тежко или критично заболяване и хоспитализация. Това съобщи самата компания.

Тя се позовава на междинни резултати от „Фаза 3“ на голямо изпитване на ваксината в САЩ на независимия борд за наблюдение на безопасността (DSMB).

Целта на тестовете е да отговори на условието на федералния регулатор за храните и лекарствата FDA данните да идват от проверки на американска територия. В тях са участвали близо 32 500 души в САЩ и две страни в Южна Америка като две трети са получили ваксината.

Много азиатски държави разчитат на този продукт, за да сложат край на пандемията. Той се използва в Австралия, Южна Корея, Филипините, Виетнам, Тайланд и Индия. Институтът „Серум“ в Индия, най-големият производител на тази ваксина в света, отложи пратките за Великобритания, Бразилия, Саудитска Арабия и Мароко, за да отговори на увеличеното вътрешно търсене.

В Европа доверието към безопасността на ваксината на AstraZeneca е намаляло, сочи допитване сред 8 хиляди души в периода 12-18 март, разпорстранено в понеделник. Особено видимо е това в Испания, Германия, Франция и Италия.

Близо 55% от германците в анкетата на YouGov са посочили, че тази ваксина е по-скоро рискова, отколкото безопасна. Във Франция тази група достига 61%. Сред италианците, където преди две седмици 54% смятаха, че продуктът на AstraZeneca е безопасен, сега в това вярват 36%. В Испания тези показатели са 59% и 38%.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!