АстраЗенека

Брюксел моли Индия за 10 милиона дози ваксина срещу Covid-19. Европейският съюз иска от Индийския серумен институтна AstraZeneca, заяви правителствен служител пред Ройтерс. Това е последният признак за нарастващ натиск върху Делхи да изнася повече от продукцията си в други страни.

ЕС иска дозите от Индийския серумен институт, най-големият производител на ваксини в света. Целта е с това количество да се компенсира недостига на доставки от европейските заводи на AstraZenecа. Поводът е желанието на Европейските държави и да ускорят доставките на ваксините в блока.

Индия пази дозите са своя пазар

Бързо одобрение на искането на ЕС обаче е малко вероятно, тъй като Индия се опитва да разшири собствената си инициатива за ваксинация, каза индийският държавен служител, който поиска да не бъде посочен.

Великобритания също притиска Индия за износ на втората половина от 10 милиона дози, които е поръчала от Серумния институт, каза източникът. Дали Делхи ще склони за изпълни желанието на Брюксел да достави за Европа 10 милиона от животоспасяващия медикамент, предстои да разберем съвсем скоро.

 

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!