Изявление от днес на заместник-председателя на парламента и председател на Комисията по  вътрешна сигурност Атанас Атанасов хвърли сянка върху автентичността на поредното похвално съобщение на прокуратурата за добре свършена работа.

Става дума за информацията от днес сутринта, че ДАНС и Прокуратурата са заловили руски шпионин. Случаят дори стигна до Министерството на външните работи, които привикаха посланика на Русия. Митрофанова отказа, но все пак изпрати заместник.

Държавното обвинение анонсира, че е замесен генерал от резерва, който е участвал в мисии извън България, работил в Министерство на отбраната и разполагал с достъп до класифицирана информация, касаеща ЕС и НАТО. По непотвърдена информация това е бригаден генерал Валентин Цанков. За координация и предаване на информацията е използван руснак с дипломатически имунитет на длъжност съветник в руското посолство в София.

По интересното в случая е, че важен  детайл в изказването на експерта, че това не е нов случай.

 „След дъжд качулка. Това са казуси отпреди няколко години. Сега се използва ситуацията, в която г-н Гешев да се опита да лустроса по някакъв начин имиджа на специализираната прокуратура, защото знае, че предстои тяхното закриване. Заради това е всичко“, каза Атанас Атанасов.

Всъщност за предполагаема връзка между закриването на спецправосъдието и въпросния шпионаж намекна главния прокурор в опит да се защити пред обществото.

Но ако Атанасов е прав и случаят е бил известен отдавна, остава въпросът защо преди няколко години прокуратурата не си е свършила адекватно работата.

Един от възможните отговори е, че това е поредния опит, от много други, за изчистване на имиджа на спецправосъдието, което парламентът все още не намира воля да закрие. Заявки, които бяха дадени още в предизборната кампания.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук