Бойко Рашков
На снимката: Бойко Рашков

Няма опасения, че протестът на МВР ще застраши обществения ред. Това заяви вътрешният министър Бойко Рашков по време на брифинг по повод изнесена информация от началника на кабинета на Кирил Петков за криминално проявени лица, които срещу заплащане биват стимулирани към протест.

Министърът обясни, че не е става въпрос за планувания протест на синдикатите на МВР, а за този, който се организира за идната сряда. 

„Ние нямаме никакви опасения, че протестът, който са планирали колегите от синдиката на МВР, ще застраши по някакъв начин обществения ред. Това е изключено. Станала е грешка. Имало се е предвид подготвяните за сряда протести“.

По време на брифинга Бойко Рашков коментира, че се притеснява да не се стигне до остър конфликт между протестиращи и служители на МВР. Той обяви, че ще бъдат взети всички законови мерки, за да се избегнат такъв вид нежелани последици.

Съгласете се, че на всяко друго правителство опонентите са предоставяли поне 100 дни, в които новото правителство да се окопити, да се окопити и адаптира, за да може да е по-ефективно в дейността си. Ние сме във втория месец от работата си. Що се касае до синдикатите – проблемите са изоставяни с години. Изоставането на заплатите на служителите от МВР не се отнася за този кабинет. Това е решение, което е взето по времето на кабинета на Борисов, когато се увеличи фонда за работна заплата за администрацията в някои ведомства с 30%. МВР не беше в това число, каза той и добави:

„Мисля си, че няма да е много коректно, ако тази политическа партия, която тогава управляваше страната се въползва от това положение, тъй като настоящото правителство не е взело такива решения“.

Рашков изрази надежда на протестите идната седмица да няма провокации. По думите му отделни високопоставени служители в предишния кабинет и по-конкретно в структурите на МВР „действително не са взели онези мерки, които е трябвало да вземат, за да предотвратят онова срамно събитие, което всички наблюдавахме“, а по-точно насилието и гаврата зад колоните на Министерски съвет.

Припомняме, че по-рано днес Лена Бориславова обясни, че има данни, че част от 19-те лица в списъка на премиера Петков също участват в организацията на този вид платени протести, както и в купуването на гласове.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук