Европейска прокуратура
Снимка: https://www.europarl.europa.eu/

В сряда върховният съд на Европейския съюз даде разрешение за намаляване на средствата в размер на милиарди евро за Полша и Унгария, чиито популистки управници Bлокът обвинява в нарушаване на демократичните права, съобщава Ройтерс. 

Решението на базирания в Люксембург Съд на Европейския съюз не подлежи на обжалване, тъй като с него се отхвърлят възраженията на Варшава и Будапеща срещу нова санкция на ЕС, с която се спира финансирането на държави членки, които нарушават европейските закони.

„Днешните съдебни решения потвърждават, че сме на прав път“, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, обявявайки, че базираният в Брюксел изпълнителен орган на ЕС ще реши как да действа през следващите седмици.

Залогът са стотици милиарди евро, вътрешното сближаване на ЕС и международният му авторитет.

Унгария и Полша отдавна са големи бенефициенти на средства от ЕС, които Блокът налива в бившите комунистически страни, за да подпомогне развитието на икономиките им след присъединяването им през 2004 г.

ЕС твърди, че за да получат тези помощи, страните трябва да спазват общите европейски стандарти, които Варшава и Будапеща пренебрегват, като налагат политически контрол върху съдебната система и медиите и ограничават гражданските права.

Разногласията относно върховенството на закона идват в момент, когато Блокът се стреми да представи единен фронт на източния си фланг, където Русия е съсредоточила сили близо до Украйна.

Решението може да окаже и непосредствено политическо въздействие, особено в Унгария, където на националните избори на 3 април се очаква най-тежката надпревара за националистическия министър-председател Виктор Орбан след съкрушителната му победа през 2010 г.

Управляващата партия „Фидес“ на Орбан заяви, че решението е „политическо отмъщение“ срещу Унгария, което има за цел да помогне на обединената опозиция. Министърът на правосъдието Юдит Варга заяви, че Брюксел злоупотребява с правомощията си срещу националните държави членки.

Полският министър-председател Матеуш Моравецки заяви на пресконференция: „Полша смята, че централизацията, бюрократичната централизация, федерализацията… е опасен процес.“

РАЗРУШАВАНЕ НА ЕС ОТВЪТРЕ

ЕС вече замрази средства за възстановяване от пандемията на стойност 36 млрд. евро (41 млрд. долара) за Полша и 7 млрд. евро за Унгария. Така нареченият „механизъм за поставяне на условия“ сега може да засегне всяка част от бюджета на ЕС на стойност 1,8 трилиона евро (2 трилиона долара) за периода 2021-27 г.

Полша, най-голямата бивша комунистическа държава – членка на ЕС, с население от 38 млн. души, има право на повече от 75 млрд. евро до 2027 г., включително за климата, цифровизацията и общественото здраве. Унгария е с население около една четвърт от това на Полша, но е получила още по-голям дял от разходите на ЕС на глава от населението.

„Унгария и Полша бързо отстъпват по отношение на свободата на медиите, независимостта на съдиите, правото на протест“, заяви Амнести интернешънъл. „Вместо да се опитват да се противопоставят на това фондовете на ЕС да бъдат обвързани със спазването на върховенството на закона, те трябва да зачитат правата на хората и да изчистят действията си.“

Представители на ЕС заявиха, че блокът може да предприеме действия първо по отношение на Унгария, докато политическите пазарлъци вероятно ще отложат решението за спиране на средствата поне до края на тази година.

Полша и Унгария заплашиха да отвърнат на удара, като забавят други решения на ЕС, които изискват единодушие, включително по въпросите на климата и енергетиката, както и по външната политика.

Началникът на кабинета на Орбан Гергели Гуляш заяви пред Ройтерс, че спорът няма да накара Унгария да блокира срещата на върха ЕС-Африка по-късно тази седмица или да попречи на евентуални санкции срещу Русия заради Украйна.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук