Николай Бареков

След като премиерът Кирил Петков по покана на главния прокурор занесе в прокуратурата списък с 19 лица, които според него имат основна роля в корупцията в България, както и публично достъпната информация, свързана с това, в играта се включи и бившият евродепутат Николай Бареков. Той е внесъл в прокуратурата контрасписък с 19 лица, сред които са Кирил Петков, Асен Василев, Николай СЪбев, Христо Иванов, Иван Костов и други. Информацията идва от предимно жълти издания, които безброй пъти са били осъждани за клевета.

Прокурорите от Върховна касационна прокуратура пък веднага се заеха с извършване на проверката.

“С цел установяване на обективната истина прокуратурата ще изиска от Министерство на вътрешните работи и други компетентни органи на изпълнителната власт цялата налична информация спрямо лицата, обект на публикациите, и евентуално предприетите от органите действия спрямо тях, с цел упражняване правомощията на ПРБ по повдигане на наказателна отговорност при събиране на достатъчно данни за извършено престъпление от лицата, сочени в предоставените материали.”, се посочва в съобщението на прокуратурата.

В съобщението не се посочва кои са конкретните лица, които фигурират в списъка на Бареков, но се посочва, че са приложени „журналистически разследвания“. Освен това във връзка с медийни публикации прокуратурата уточни, че в постъпилия от журналиста списък с лица не фигурира името на президента на Република България, а наблюдаващите прокурори няма да изискват от МВР и други компетентни органи информация, свързана с държавния глава.“ Бареков обаче сам се похвали с внесения списък в своята Фейсбук страница.

Бареков, подобно на Кирил Петков, ще бъде призован за снемане на обяснения. От съобщението на прокуратурата става ясно, че списъкът е внесен на 15 февруари.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук