Танзания Джон Магуфули

Президентът на Танзания Джон Магуфули, който отрече Covid-19 да представлява заплаха за неговия народ, не се появява публично от 24 февруари. Това поражда предположения, че може да се е разболял, пише „Файненшъл таймс“.

61-годишният Магуфули трябваше да се пови в столицата Додома в сряда на военна церемония, но това не стана. Той не е ходил и на църква в продължение на две последователни недели, въпреки увереността си, че публичните събирания са безопасни, се казва още в публикацията.

С коронавирус ли е президентът на Танзания?

Тунду Лису, лидер на опозицията, поиска от президента да съобщи местонахождението си, като заяви, че обществеността има право да знае дали е болен.

„Моите кенийски източници ми казват, че е хоспитализиран в Найроби“, казва Лису пред Файненшъл таймс.

 

Според близък до президента Магуфули е тежко болен. Човекът, който е поискал да остане анонимен твърди, че има информацията от представител на разузнаването в Танзания.

Хасан Абаси, говорител на правителството на Танзания, игнорира съобщенията и телефонните обаждания относно здравето на президента. Запитан вчера за съобщения, някои разпространени от членове на опозицията, че президентът е бил на апаратно дишане той отговори с поредица от смеещи се емоджита.

Президентът има сърдечни проблеми и носи пейсмейкър.

The Nation, независим кенийски вестник, публикува в сряда статия, в която се казва, че „африкански лидер“ от държава, ясно идентифицирана като Танзания, е бил приет в болница в Найроби. От болницата отказаха коментар.

Танзания и коронавируса

Правителството на Танзания отказа офертите за ваксини Covid-19 от Covax. Международна организация разпространява ваксини в по-бедните страни. В реч миналия месец президентът заяви, че Танзания „е останала една година без коронавирус“.

Няколко висши политици в Танзания обаче вече са починали или са били болни със симптоми, подобни на коронавирус. Миналата година имаше съобщения, включително видео, споделено в социалните мрежи, за погребения, проведени през нощта, които са били извършени от хора в защитно облекло.

Чарлз Китима, генерален секретар на Епископската конференция в Танзания, група от католически епископи, заяви, че духовенството приема, че заплахата от Covid-19 е реална.

„Смятаме, че сме задължени да кажем на обществото, че Covid-19 също е в Танзания, а хората умират и провеждаме погребения“, каза той.

Магуфули се подигра с тестовете на Covid-19 като ненаучни и неговото правителство спря да докладва на Световната здравна организация за коронавирусни инфекции и смъртни случаи през май миналата година. Тогава официалният брой на жертвите на вируса в страната достигна 21.

Три дни преди изчезването му Магуфули изглежда беше смекчил позицията си, че Covid-19 може да бъде отблъснат чрез молитва и да засегне само чужденците. На 21 февруари, говорейки по време на неделната литургия в Додома, той призна, че има рискове от вируса. Той каза, че хората трябва да носят маски, стига да са произведени на място, припомня „Файненшъл таймс“.

Властите отричат, че президентът е болен

Властите в Танзания отричат както епидемията, така и изчезването на държавния глава. Министърът на правосъдието  написа в Twitter, че президентът не е длъжен да се появява публично.

На 27 февруари президентът трябваше да участва във видеоконференция на страните от Източноафриканската общност. Вместо него се яви вицепрезидентът Сулуху.

Танзания не е съобщавала данни за заразени и починали от коронавируса от май 2020 г. Официалната статистика отчита 509 заразени и 21 починали.

Президентът твърдеше,: „Не въвеждам локдаун, защото ни помага Бог“.

Първият вицепремиер на танзанийската провинция Занзибар Сейф Хамад почина през февруари от коронавирус. Властите до момента обаче не са потвърдили, че действително вируса е причина за смъртта му.

Междувременно властите заявиха, че танзанийският президент Джон Магуфули е в добро здраве и работи нормално. Те опровергаха информациите, че президентът е бил прехвърлен в  болница в Кения, а след това в Индия в състояние на кома.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук