Барак Обама и Хилари Клинтън
Барак Обама и Хилари Клинтън

Американците предпочитат да назоват президента Барак Обама като личността, на която най-много са се възхищавали през 2016г.

22% са посочили Обама като отговор на въпроса. Новоизбраният държавен глава Доналд Тръмп заема второ място с 15% от гласовете. Това е девета поредна победа на Обама, но 7-процентната разлика е най-малката досега.

Резултатите са от социологическо проучване, проведено между 7-11 декември от „Галъп”. Експертите попитали американците да назоват човек в света, на когото се възхищават най-много.

Съдейки по историята, обикновено президентите печелят най-голямата подкрепа – в 58 от 70 изследвания на „Галъп”, хората посочват президента. Останалите 12 случая най-често настоящият държавен глава не е особено популярен. Такъв е случая от 2008г., когато американците избраха Обама вместо Джордж В. Буш.

Дуайт Айзенхауер (управлявал 1953-1961г.) и Барак Обама са единствените новоизбрани президенти, които печелят в проучванията. Айзенхауер печели цели 12 пъти, повече от който и да е друг човек в историята. Обама почти го настига със своите 9 победи.Дуайт Айзенхауер

50% от електората на Демократическата партия са посочили Обама, едва 34 на сто от републиканците са избрали Тръмп.

Челната десетка се допълва от папа Франциск, сенаторът на Върмонт Бърни Сандърс, духовникът Били Греъм, премиерът на Израел Бенямин Нетаняху, Далай Лама, бившият президент Бил Клинтън, бизнесменът Бил Гейтс и новоизбраният вицепрезидент Майк Пенс.

Били Греъм попада в класацията на „Галъп” за рекордния 60-ти път. От 1955г. досега, с изключение на 1962, Греъм е сред първите 10.

Майк Пенс е единственият новак в класацията. Доналд Тръмп е завършвал в челната десетка пет пъти преди това – през 1988, 1989, 1990, 2011 и 2015г. Клинтън влиза в топ 10 за 25-ти път, а Бил Гейтс – за 17.

Американците са избрали Хилари Клинтън за жената, на която се възхищават най-много за 15-ти пореден път и за 21 изобщо. След като стана първа дама през 1993г. тя все печели, с изключение на 1995 и 1996, когато бе изпреварена от Майка Тереза.

Първата дама Мишел Обама финишира на втора позиция в класацията тази година. 250px-condoleezza_riceТоп 10 се попълва от канцлера на Германия Ангела Меркел, Опра Уинфри, тв водещата Елън Дедженеръс, кралица Елизабет, общественичката Малала Юсафзаи, Кондолиза Райс, сенаторът на Масачузетс Елизабет Уорън и бившият губернатор на Аляска Сара Палин.

Всички жени в десетката са завършвали и друг път на първите места – кралица Елизабет цели 48, Опра – 29.

Барак Обама и Хилари Клинтън най-уважаваните хора от 2008г. насам. Сега, когато и двамата са в пост-политическата фаза на кариерата си, бъдещето на техния статут в тази класация не е ясно.Елън Дедженеръс

Малала ЮсафзаиКато се има предвид популярността на настоящите президенти, Тръмп може да е фаворит през следващата година, при условие че не разполага с рейтингите за малкият брой работни места декември 2017.

Дори Обама да не спечели честта следващата година, младостта му и благоприятните оценки за него, биха могли да го пратят в топ 10 в продължение на години. Много бивши президенти са се радвали дълги години на отличието, дори след като напуснат поста.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук