Експериментална схема, която да осигури минимален базов доход, независимо от заетостта, започна във Финландия от началото на годината.

От днес, пък, се дава ход и на първите плащания на участниците в проекта, който заменя помощите за безработица и ще продължи до декември 2018-та.

Финландия е първата страна в ЕС, която експериментира с подобна схема. В двугодишната национална пилотна програма, 2000 безработни лица на възраст между 25 и 58 години ще получават по 560 евро месечно, в замяна на социалните помощи, при това – дори, ако си намерят работа.

Идеята е на финландския социално-осигурителен институт „Кела“, като целта на програмата е да се намали бюрокрацията, бедността и преди всичко – безработицата, която е около 8.1 процента. Системата, действала до момента, не кара безработните да си търсят работа, въпреки ниските доходи, защото им дава още много ползи.

Получаването на безусловен базов доход няма да се прекратява, ако безработният работи няколко дни или седмици, коментират от правния отдел на „Кела“ ( Kela) и допълват, че работата и самостоятелната заетост са полезни, без значение какъв е предметът на дейност.

Подкрепената от правителството схема, която социално-осигурителният институт на Финландия се надява да разшири, циркулира в средите на политици и икономисти още от 1797-ма, когато Томас Пейн предлага базова субсидия за физически лица.

Във Финландия, идеята се хареса на левите политически сили с това, че ще намали бедността. Тя намери привърженици и сред десните, включително Популистката партия, която е чат от дясно-центристката управляваща коалиция, защото предполага по-малко бюрокрация в социалната сфера и борба с безработицата.

По материали на Си Ен Би Си.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук