Лидерите на Франция, Германия, Италия и Испания пледират за Европа на няколко скорости, което би позволило на някои страни членки да напредват по-бързо от други. Това стана на срещата на лидерите от ЕС в двореца Версай край Париж.

„Единството – това не е еднаквостта”, смята президентът на Франция Франсоа Оланд.

Германският канцлер Ангела Меркел пък смята, че Европейският съюз ще си има проблеми, ако не позволи на отделни държави да участват в различни степени на интеграция помежду си.

„Трябва да имаме куража някои страни да продължат напред, ако никой друг не иска да участва. Европа на различните скорости е необходимост, иначе вероятно ще останем блокирани на едно място“, каза Меркел.

Според нея, ако Европа спре да се развива, тогава „това творение на мира” ще изпадне в опасна ситуация.

Италианският премиер Паоло Джентилиони пледира за по-интегриран Европейски съюз, но с различни нива на интеграция, а испанският му колега Мариано Рахой каза, че Испания е склонна да стигне по-далеч в интеграцията с всички, които искат да я продължат.

Според него трябва да бъде приключено изграждането на банков съюз и да се задълбочи координирането на икономически политики, „за да направим икономиките си по-конкурентни“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук