Имотният пазар в момента не е подходящ за сключване на сделки, тъй като цените растат. Това каза пред БТВ финансовият експерт Стойне Василев. 7-8% ръст на цените и сделките са отчетени през миналата година.

По думите му лихвеният процент на банките в момента е добър, но продължителността на един ипотечен кредит за жилище в София е между 20 и 25 години.

„Средната вноска по кредити за страната е около 600 лева месечно, докато за столицата тя е 800 лв.”, обясни експертът.

Кредитът не трябва да надхвърля 60% от стойността на жилището, останалите 40% трябва да са лично вложение. Според експертите, ако пазарът се срине или се наложи да продадем жилището си, за да изплатим кредита, ще имаме „паричен буфер”, който ще ни улесни.

Финансовите експерти съветват месечната вноска по кредита да не надхвърля 30% от бюджета ни.

Най-скъпите имоти у нас са в София, следвани от тези в морската столица Варна.

Най-евтиният квадратен метър в столицата струва около 530 евро, а максималната му цена може да достигне 3 000 евро за кв.м.

Във Варна минималната стойност е 460 евро за кв. м., а максималната – 1830 евро за кв.м. След това се нареждат Бургас (395 евро/кв.м. – минимална; 1400 евро/ кв.м. – максимална), Пловдив (340 евро/кв.м. – минимална; 1200 евро/кв.м. – максимална), Стара Загора (430 евро/ кв.м – минимална; 900 евро/кв. м. – максимална). На шеста позиция се нареждат жилищата в старата столица Велико Търново, след това в Благоевград и Русе.

В дъното на класацията попадат градове като Лом и Кюстендил, където разликата на цените е в пъти.

Традиционно столичният квартал „Бояна” държи първото място за най-скъп имот за 2016-та – 1 млн. лв. (363 кв.м.), а най-евтиното жилище в „Обеля” – 20 000 евро (44 кв.м.)

Във Варна най-скъпо продаденият имот е в „Морска градина”, също близо 1 млн. лв., а най-евтиният е в кв. „Владиславово” за 9 600 евро с размер едва 16 кв. м.

Един от най-скъпите квартали в столицата и на първо място по предпочитане от купувачите е „Манастирски ливади”, където цените на недвижими имоти са около 926 евро на кв. м. На второ място по предпочитание се нарежда „Младост”, където стойността на едно жилище е около 1055 евро на кв. м., а трето място е за централните квартали, където и цената е най-висока – 1190 евро кв. м.

75% от купувачите търсят двустайни и тристайни жилища, забелязва се обаче тенденция за закупуване на по-малки имоти.

Купувачите избират недвижим имот и според други критерии, един от които е на кой етаж се намира той. Едва 1% от сделките са за имоти на партерен етаж, тъй като там проблемни са сигурността и осветление (в ниските апартаменти е по-тъмно).

Експертите съветват никога да не даваме пари без документ от съответната агенция за недвижими имоти. Това се прави с т.нар. „стоп-капаро” за закупуване на жилище, но трябва да се иска документ.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук