Централната избирателна комисия (ЦИК) отстрани фирма „Лирекс“ като доставчик на устройства за машинно гласуване и прекрати обявената обществена поръчка.
Това стана въз основа на доклада на техническата комисия, която установи, че предложените от фирмата технически условия не отговарят на посочените параметри. Затова ценовата оферта не е отваряна, съобщава Националното радио.
От доклада на комисията става ясно, че фирмата може да достави устройствата не по-рано от 20-и март и че те ще бъдат с фабрично качен софтуер. Тя обаче не поема ангажимент да достави устройствата в чужбина. Не поема ангажимент и за обучението на секционните комисии, а само на районните.
В обявената поръчка срокът за доставка е 10-и март, а инсталирането на софтуера трябва да стане до 17-и март.
Ето защо техническата комисия е препоръчала обществената поръчка за доставка на устройства за машинно гласуване да бъде прекратена, поясни членът на ЦИК Владимир Пенев: „Многократно се опитахме да изясним възможно ли е да се изпълни поръчката съобразно условията, т.е. да бъдат доставени машините до 10-и, съответно – с инсталиран софтуер до 17-и. Беше категорично заявено от страна участника, че това не е възможно“.
По думите му според „Лирекс“ имало и сериозен риск неизпълнение на поръчката.
 
За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!