Швейцарците гласуват на референдум, дали да се направи по-достъпно гражданството в страната за имигранти от трето поколение. Освен това, те ще гласуват, дали да бъдат премахнати преференциалните корпоративни данъци и дали да кандидатстват за домакинство на Зимните олимпийски игри през 2026 г., съобщи ДПА.

По въпроса с корпоративните данъци, швейцарците са призовани да се произнесат върху предложение на правителството за премахване на преференциалните данъчни ставки на около 24 000 международни холдингови компании, така че Швейцария да влезе в крак с международните данъчни стандарти.

Допитването за миграцията засяга 25 000 души – трето поколение мигранти, които живеят в Швейцария – повечето от тях са италианци, следвани по численост от турци и граждани от Балканите.

Правителството, както и повечето депутати и политически партии, подкрепят предложението, което ще позволи на внуците на имигрантите да пропускат няколко стъпки в дългия процес по получаване на швейцарски паспорт.

Крайнодясната националистическа Швейцарската народна партия обаче се противопостави на това искане и постави въпросите на исляма и националната идентичност в центъра на дебата.

Членовете на партията се притесняват от рисковете повече мюсюлмани да получават гражданство, което може да доведе до „загубата на швейцарски ценности“.

По предварителни данни на няколко социологически агенции, между 55 и 66% от швейцарците подкрепят по-лесното получаване на паспорт за имигрантите.

В швейцарския кантон Граубюнден гражданите гласуват дали да кандидатстват за домакинство на Олимпиадата през 2026 година. През 1980 г. и 2013 г. бе гласувано с „не“ на подобни референдуми.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!