Застраховането в България покрива над 100 процента от капиталовите изисквания, а допълнителното пенсионно осигуряване у нас е устойчиво.  Техническите резерви на застрахователния сектор са адекватни, като независимите външни експерти предлагат те да се намалят до 209 милиона лева в сектора на общото застраховане и 22 милиона лева в сектора на животозастраховането.

Това са изводите от прегледа на активите на пенсионните фондове и стрес тестовете на застрахователите и презастрахователите, съобщиха от Комисията по финансов надзор (КФН), която вече публикува доклада от стрес тестовете.

Резултатите от прегледа на активите на пенсионните фондове (ПФ) сочат, че трябва да има корекции по отношение на 33 млн. лева или 0,3 на сто от активите на проверените 27 пенсионни фонда към 30 юни 2016-та. Общата стойност на проверените активи възлиза на над 93 на сто. Заключението на проверката гласи, че няма сериозни рискове пред пазара, но в някои случаи пенсионни фондове инвестират близо до разумната граница в определени активи и това ги прави уязвими дори при минимално движение на пазара.

Препоръката е да има по-големи капиталови буфери за всеки вид портфейл. Според доклада при пенсионните фондове няма открити инвестиции от страна на дружествата в свързани лица. Заключението е направено след срещи с акционери в ПФ, събеседвания в регулаторните органи и информация от Търговския регистър. Уточнява се, че в някои случаи е имало затруднения да се установяви самоличността на лица извън тези, за които пенсионните дружества са подали информация. Затова, проверяващите препоръчват да се създаде официален списък със свързани лица, какъвто до момента няма.

Списъкът следва да се ползва при проверка от регулаторите на новите инвестиции. Няма открити регулаторни нарушения по оценяването на активите, но има препоръка към някои инвестиционни фондове за корекции в оценката на имотните им активи – например към доброволния, универсалния и професионалния пенсионен фонд „Доверие“, доброволния пенсионен фонд „Алианц“, както и доброволния, професионалния и универсалния пенсионен фонд „Сила“. Общото заключение на независимите външни експерти е, че пенсионноосигурителните дружества са спазили регулаторните изисквания.

Прегледите на активите на пенсионните фондове и на балансите на застрахователите се проведоха в периода от 15 юли 2016-та до края на януари 2017-та. Данните за резултатите от прегледите на застрахователи/презастрахователи и на пенсионните фондове са предоставени от независимите външни експерти и обобщени от международната консултантска компания „Регионален консорциум Ърнст & Янг“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук