Карина Караиванова
на снимката: Карина Караиванова

Оставката на председателя на Комисията по финансов надзор (КФН) Карина Караиванова и приемане на процедурни правила за избор на неин заместник. С това ще започнат работа депутатите в началото на пленарното заседание в четвъртък.

От 1 март 2019 година се очаква Караиванова да се присъединява към екипа на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), което стана и причина тя да се оттегли от ръководството на КФН. Те бе номинирана от Министерски съвет за представител на България в Съвета на директорите на ЕБВР.

В рамките на пленарно заседание се очаква депутатите да одобрят окончателно и правилата за избор на нов състав на ЦИК, чийто мандат изтича в края на март. Процедура, за която първо настояваха от БСП и дори внесоха проекторешение за стартирането ѝ в парламента, но то не срещна одобрението на мнозинство. В последствие по темата са надигна значително обществено недоволство, а след проведено съвещание, ръководството на ГЕРБ реши парламентарната група на партията да започне процедурата. Работата по нея бе възложена на председателя на правната Комисия Данаил Кирилов.

Междувременно обаче, провокирана от недоволството си след промените в Изборния кодекс, БСП взе решение депутати от левицата да не влизат в парламента, а процедурните правила минаха през правна комисия в тяхно отсъствие.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук