Свидетели сме на размяна на позициите в съвременния свят: на Световния икономически форум в Давос китайският президент се определи като основен стожер на либерализираната световна търговия, а Щатите, които бяха лидетите съвременния свят изведнъж започнаха да изграждат стени и протектионистични мерки за собствената си икономика, заяви пред БНР финансистът Юлиян Войнов.

Забавя се глобализацията, която се развиваше през последните десетилетия, а САЩ – основната сила, която движеше тези процеси, се затварят. Новият президент Доналд Тръмп оттегли страната от Транстихоокеанското партньорство (ТПП), което беше подписано миналата година. Трансатлаттическото споразумение с ЕС ТТИП, пък, забоксува – съображения „против“ имат и двете страни, счита Вийнов.

По думите му: „Това е притеснително: освен чисто икономическите последствия от подобно оттегляне на Съединените щати, ще има и политически последствие. Основната идея на споразумението за Транстихоокеанско партньорство (ТПП), беше страните от Югоизточна Азия да се защитят тези икономики от агресивното влияние на Китай. След оттеглянето на Щатите някои от страните заявиха, че ще предпочетат да развиват икономическите си отношения с Китай“.

България е част от ЕС. Нашата съдба е да работим за по-голяма интеграция в него. Но виждаме, че Щатите се оттеглят от ролята си на безусловен гарант на мира в Европа. И не само това.

САЩ започват да разглежда Европа като конкурент. Доналд Тръмп имаше няколко изказвания срещу търговското лидерство на страни от ЕС, най-вече Германия, така че в момента освен тези проблеми в световната икономика и геополитика, се изправяме и пред ситуация, ЕС изцяло трябва да промени настройката си за самостоятелно утвърждаване на световната сцена. От една страна това е предизвикателство, защото много дълго време ЕС не можа да намери своето място на глобалната политическа сцена, от друга страна обаче е наложително той да се еманципира от влиянието на САЩ. И виждаме, че започва процес на допълнителна интеграция: разговаря се за общи въоръжени сили.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук