Министър-председателите на Украйна и Гърция – Владимир Гройсман и Алексис Ципрас обсъдиха ситуацията в Украйна и прилагането на Минското споразумение, съобщи пресслужбата на украинския кабинет, цитирана от „Интенационал”.

„Гърция внимателно следи ситуацията в Източна Украйна и настоява за мирно разрешаване на конфликта в Донбас. Минското споразумение е един от най-важните инструменти, който ще помогне за разрешаването на конфликта”, каза гръцкият премиер Алексис Ципрас.

Той добави, че над 100 000 ентически гърци живеят в Украйна, затова Гърция иска те да не са застрашени.

Президентът на страната Петро Порошенко покани гърците да посетят Киев. Той благодари на Ципрас за подкрепата на гръцкото правителство по въпроса за безвизовия режим за Украйна и изрази надежда двустранното сътрудничество да се активизира.

Лидерите на двете държави се договориха да се създаде Междуправителствена комисия за търговия и икономическо сътрудничество, която ще засили двустранните отношения.

Гърция има интерес от засилване на сътрудничеството в Черноморските райони на Украйна заради исторически, културните и икономическите връзки с тези части от континента.

Провежда се и украинско-гръцки бизнес форум. Според гръцкия премиер Алексис Ципрас това е шанс за развитие на икономическите връзки между двете държави.

Гръцкият министър-председател на двудневно посещение в Киев.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук