парно

Кметът на София Йорданка Фандъкова сезира прокуратурата за причините за аварията в „Топлофикация-София“, която дни наред остави без парно и топла вода голяма част от столицата, предаде БНР.

Като принципал на „Топлофикация-София”, Столичният общински съвет изслуша директора на дружеството Георги Беловски за причините за аварията и действията по отстраняването й.

Пред него кметът Фандъкова настоя за дните, в които не е осигурено топлоподаване за липсващата услуга да не се заплаща.

Тя обеща да се разследват причините, защото има спорове с „Топлофикация” и с ЧЕЗ за причините, довели до аварията в помпената станция „Лозенец”.

В момента без парно са: целият район „Младост”, „Студентски град”, „Витоша”, „Дървеница”, „Мусагеница” и „Малинова долина”, но до 20 часа кварталите би трябвало да имат парно, съобщиха от Топлофикация за Националното радио.

Вече е започнало запълването на топлоперосната мрежа в проблемните райони, но това ще отнеме часове и утре сутрин там парното би трябвало да е възстановено.

От „Топлофикация София” съобщиха още, че вече напълно е възстановено парното в кварталите „Люлин” 4 и 5, „Надежда” – 3, 4, 5 и 6 и предупредиха за възможни „временни колебания” към високите части на ж.к. „Гео Милев”.

Всички засегнати абонати ще получат обезщетение, обещаха от Столичната общината. Три проверки ще установяват причината за аварията – вътрешна проверка в „Топлофикация-София”, проверка на екип от Техническия университет и на Прокуратурата.

Председателят на Общинския съвет Елен Герджиков каза, че ще настояват всеки клиент да бъде компенсиран.

Изпълнителният директор на дружеството Георги Беловски обеща до утре парното да работи навсякъде.

Аварията в „Топлофикация София” е станала в събота в резултат на спирането на две помпи в помпена станция „Лозенец”, каза при изслушването си в СОС Беловски. Той обясни, че в диспечерската служба и във всички електронни съоръжения бил отчетен токов удар от страна на подаваното напрежение от ЧЕЗ Разпределение. Мрежовият оператор обаче отрича при него да е имало проблеми и покани „Топлофикация-София” на среща за изясняване на казуса.

Общинското дружество обаче твърди, че в резултат на токовия удар и спирането на работа на двете помпи се получава връщане на водата от високите части на София, основно „Студентски град” и „Младост 4”, на гравитационен принцип, с голяма скорост, при увеличаващо се постоянно налягане. Този хидравличен удар довежда до разклащане на цялата система на територията на ТЕЦ „София Изток“, която е дълга 400 км. Това разклащане е вибриране в тръбите по цялата дължина и получаване на множество пробиви на различни места. „Тези пробиви не са в резултат на стари и несменени тръби”, обясни Беловски.

Този едновременен голям бум на много аварии – повече от 14, създава предпоставка за трудното им установяване. През въпросните два дни се получава спадане на налягането във всички възможни точки. Средно между 700 и 1000 тона вода е изтичала на час през последните дни

Директорът на „Топлофикация” коментира, че най-трудно се установяват местата, в които има пробиви или дупки, за да се на правят огледи парното се изключва квартал по квартал.

Най-големият теч в момента е на магистрален топлопровод на бул. „Цариградско шосе” между 4-ти километър и улица „Йерусалим“. След ремонтирането му топлоподаването към източните квартали на столицата ще бъде възстановено.

Източните квартали на София са без парно и топла вода от събота. Заради ниски температури в класните стаи, служебният министър на образованието проф. Николай Денков обяви два дни дървена ваканция в шест в квартала в София. Официално, до края на седмицата няма да се провеждат учебни занятия в „Младост“ 1, 1А, 2, 3 и 4, „Студентски град“, „Дървеница“, „Мусагеница“, „Витоша“ и частта от „Малинова долина“ между кварталите „Студентски град“ и „Витоша“. Детските градини работят, защото в тях е осигурено алтернативно отопление.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук