Членовете на ЕП смятат, че Европейската по агенция по отбрана е единствена по рода си институция в ЕС. Затова те предлагат тя да се финансира от европейския бюджет.

Депутатът от ЕНП Естебан Гонзалес Понс (Испания) заяви, че докладът идва в много трудни времена, в които постигането на сигурност е основен приоритет.

„Предизвикателствата, пред които се изправя ЕС говорят, че е нужно задълбочено сътрудничество и солидарност в областта на сигурността, за да се запази мира и прогреса в Европа и извън нея.”

Майкъл Галхер (Дания) от Европейската народна партия каза: „Във времена на външни кризи, Лисабонският договор ни предлага голям набор от възможности за подобряване на сигурността и политиката за защита, както и изразходването на парите на данъкоплатците по-добре. Спешно трябва да свържем всички държави и да започнем Постоянно структурно сътрудничество. Трябва да намерим начин да финансираме Европейската агенция по отбрана и Постоянно структурно сътрудничество и извън бюджета на ЕС.”

„За” резолюцията гласуваха 48 депутати, 21 „против”, а един се въздържа. Тя подчертава, че разработването на обща политика за отбрана на ЕС, зависи преди всичко от политическата воля на страните членки, тъй като Договорът от Лисабон вече осигурява достатъчна рамка за изграждането на истински обща отбранителна политика.

Европейският парламент счита, че бюджетът за отбрана трябва да представлява по 2% от БВП на страните. Това означава, че трябва да се намерят още 100 млрд. евро до края на десетилетието. Допълнителните средства ще бъдат насочени към проучване и иновации, както и към изработването на стратегически програми.

В резолюцията се подчертава необходимостта от по-нататъшно обсъждане на бъдещите отношения между ЕС и Великобритания, по-специално в областта на военните способности, след Брекзит.

Документът ще бъде гласуван в Европейския парламент през март.

Резолюция има за цел да изясни позицията на Европейския парламент относно бъдещата политиката на ЕС за отбрана, точно навреме за 60-та годишнина на Договора от Рим. Тя изследва възможностите за задълбочаване сътрудничество в областта на отбраната в рамките на настоящия Договор за Лисабон.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук