Белият дом отложи новия антиимигрантски указ, с който ще се забранява на граждани от седем предимно мюсюлмански страни да влизат в страната. Доналд Тръмп беше обявил, че новият указ ще влезе в сила още тази седмица. Той подчерта, че са отчетени забележките на съдилищата, които доведоха до замразяването на предишния указ. Още няма информация какви точно ще са измененията спрямо първоначалния закон, но през уикенда министърът на националната сигурност Джом Кели обяви, че новият указ ще въведе „по-затегнати мерки и по-голяма ефективност”.

В сряда администрацията на американския държавен глава огласи и нови мерки за експулсиране на хора без документи, независимо дали са извършили престъпление. В САЩ има почти 11 млн. души, които нямат законен статут на пребиване. Всички митнически и имиграционни служители са получили нареждания да експулсират всички незаконно пребиващи, на които попаднат при изпълнение на служебните си задължения. Служителите трябва да преценяват дали задържаните представляват заплаха за обществения ред или националната сигурност.

„Всеки, който е тук незаконно, подлежи на депортация, по всяко време. Приоритет на президента и митническите и имиграционни служби са хората, които са извършили престъпление или представляват заплаха за обществената сигурност”, каза Шон Спайсър, говорител на Белия дом.

По времето на президента Обама имиграционните служби се фокусираха върху депортация на хора от три категории: осъдени престъпници; хора, които са заплаха за сигурността; хора, които наскоро са преминали незаконно границата.

Доналд Тръмп обаче възнамерява да депортира всички без документи. Все пак остава в сила закрилата, както и досега, на хора, пристигнали незаконно в Съединените щати като деца и получили образование в страната.

Междувременно, резултати от анкета на университета „Киунипиак“ съобщи, че подкрепата за президента Тръмп е спаднала с четири пункта са един месец. Едва 38% от участвалите в допитването одобряват работата на 45-я президент на САЩ, 55% обаче са на обратното мнение. Само за сравнение – веднага след церемонията по встъпване в длъжност на 20 януари, тези показатели са били 42% и 51%.

По отношение на противоречията между държавния глава и съдебната власт по повод имиграционната политика, повечето американци подкрепят съда (58%).

Припомняме, че още в деня, в който стана ясно, че Доналд Тръмп е новият президент на САЩ, американците започнаха да протестират. В митингите участваха редица холивудски и музикални звезди, които обвиниха Тръмп в сексизъм и разисъм. Напрежението се повиши особено много след като държавния глава подписа указ, с който забрани на граждани от 7 държави с предимно мюсюлманско население – ирия, Ирак, Иран, Либия, Сомалия, Судан и Йемен – да влизат в страната. Указът предизвика хаос по летищата в целия свят, стотици хиляди излязоха по улиците, за да изразят несъгласието си с миграционната политика на Доналд Тръмп.

Федералният съдия от Сиатъл Джеймс Робарт спря действието на указа, затова и Федералният апелативен съд в Сан Франциско трябваше да се занимае с казуса. В последствие правораздавателната институция спря действието на закона.

Очаквано Тръмп реагира в „Туитър”. Според него решението на апелативните съдии поставя „на карта“ националната сигурност и се зарече да продължи съдебната битка.

Според Белия дом временната забрана цели да бъде ограничено влизането на терористи от „Ислямска държава”.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук