Аутсайдерът Беноа Амон изпревари бившия премиер Мануел Валс в надпреварата за социалистическата президентска номинация във Франция.

Двамата отиват на балотаж. Бившият министър на образованието Беноа Амон е от лявото крило на Френската социалистическа партия. 49-годишният политик получи 36.35% от подадените гласове на първичните избори във френската левица, които трябва да определят кандидата, който ще се бори на президентските избори през април и май.

Мануел Валс (54 г.), който е представител на дясното крило, получи 31.11 %. Валс започна участието си в тези избори, след като непопулярния президент Франсоа Оланд отказа да се кандидатира отново.

Класиралият се на трето място Арно Монтебур, който получи подкрепата на 17.52%, призова на втория тур да се гласува за Беноа Амон. Останалите четирима кандидати получават общо под 15 на сто подкрепа.

„Гласоподавателите дадоха много ясен сигнал, че искат да се разделят със старите рецепти, старата политика и старите решения, които вече не дават резултати“, каза Беноа Амон след като станаха ясни резултатите от вота.

Валс от своя страна заяви, че продължава битката за „една силна лява партия“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук