Радио

Музиката от репертоара на „Музикаутор“ отново звучи в ефира на програмите на Българското национално радио от днес, 24 февруари 2017г., след като забраната от страна на сдружението за колективно управление на авторски права бе оттеглена.

До спораумението се стигна след отстъпки и от двете страни. Предстои сключване на договор между обществената медия и сдружението за авторски права. Новият договор ще бъде за 3 години, но съдебните дела остават.

Генералният директор на БНР Александър Велев посочи, че Радиото и „Музикаутор” след направени компромиси са постигнали приемливо споразумение за двете страни и са уточнили параметрите по договора, който предстои да бъде подписан:

„Това, което ни се предлагаше в началото, беше 5-годишен договор. Сега сключваме 3-годишен. Стъпките, с които се увеличават плащанията, са по-малки. Благодарение на това достигнахме до едни приемливи нива за Радиото. Даваме едно увеличение на средствата към  „Музикаутор”, което дано се усети от изпълнителите, от българските текстописци и композитори”, коментира още Велев.

Председателят на Управителния съвет „Музикаутор” Ясен Козев  също коментира темата, както и подписването на новия документ.

„Добрите новини вече са налице. Приключи се с този период на уточнявания, разминавания, пропуски, грешки, прошки. Едната страна взе предвид ситуацията на другата, в случая „Музикаутор” на БНР. Във времето се стигна и до обратното, защото общата идея е третирането на всички играчи на пазара по т. нар. „равнопоставен начин”, има и законово разбиране на думата, и обществено разбиране на думата. Постигната е равнопоставеност, разположена в едно 3-годишно споразумение с БНР, така че да има баланс и да няма недоволни”, обясни Козев.

Повод за спора възникна от страна на „Музикаутор”. Сдружението поиска тройно увеличаване на цената за излъчване на съвременна музика по БНР от каталога на дружеството за колективно управление за авторски права, считано от 1-и януари тази година. От обществената медия оспорваха исканото увеличение.  Така от началото на годината радиото излъчваше само класическа, фолклорна и джаз музика с изтекла 70-годишна давност.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук