Годишната нетна миграция в Обединеното кралство през септември 2016г. възлиза на 273 000 души, показват данни на „Националната статистическа компания на Великобритания” (НСК). Това е с 49 000 по-малко в сравнение със същия период на предходната 2015 година, предава „Болкан инсайт”.

Веднага след като станаха ясни резултатите от референдума (23 юни 2016г.) за излизането на страната от Европейския съюз, броят на имигрантите на острова е намалял за първи път от две години и то със триста хиляди (300 000).

Никола Уайт, ръководител на отдела за данни за международната миграция, посочи, че значителен брой източноевропейци са напуснали Обединеното кралство през септември миналата година. Близо 40 000 души от седем държави от ЕС са се прибрали по родните си места – най-много поляци (12 000), словаци, латвийци, литовци, чехи, унгарци и естонци.

В същото време, рекорден брой българи и румънци са мигрирали към Великобритания през първите девет месеца на миналата година – 74 000 души.

„Спадът на мигрантите от седемте източноевропейски държави (Полша, Словакия, Литва, Латвия, Чехия, Унгария и Естония) се компенсира от притока на български и румънски граждани. Затова е много рано да се прецени какъв ще бъде ефектът от референдума в дългосрочен план”, коментира социологът.

Около 65 000 българи и над 170 000 румънци са работили във Великобритания преди Брекзит.

Общият брой на европейците, които са се преместили да живеят, работят или учат на Острова е намалял до 165 000.

През 2014г. гражданите на България и Румъния получиха право да работят във Великобритания, наравно с всички останали хора от Европейския съюз.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук