Българин е сред арестуваните след проведена днес антитерористична операция във Виена и Грац, съобщават австрийски медии, цитирани от БНР. При акцията са задържани 11 мъже, се посочва в изявление на прокуратурата в Грац.

По подозрение за връзки с „Ислямска държава” са арестувани трима австрийски граждани с чужд произход, двама босненци, един сириец и един македонец. Всички са на възраст между 21-49 години.

В полицейската акция, започнала днес рано сутринта, са участвали над 800 служители на реда. Претърсени са жилища в различни части на Виена и Грац, както и по един молитвен дом в двата града. Прокуратурата в Грац се въздържа от повече информация.

Акцията е следствие на ареста миналата седмица на 18-годишен австрийски гражданин с албански произход, за когото се предполага, че е подготвял атентат във виенското метро. В тази връзка имаше и арест в Германия, където 21-годишен мъж е заподозрян за контакти с „Ислямска държава“ и за съучастник на арестувания във Виена младеж.

Според данни на австрийските власти към юли 2016 г., 287 души в страната се смятат за потенциални атентатори.

Според Министерството на вътрешните работи около 300 потенциални джихадисти са напуснали или са се опитали да напуснат Австрия, за да се включат в редиците на „Ислямска държава” в Сирия и Ирак. 50 от тях бяха арестувани още при опита за бягство, около 40 са били убити на място, а 90 са се завърнали в Австрия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук