Президентът на Мексико Енрике Нието анулира визитата си във Вашингтон след изказването на Доналд Тръмп относно финансирането на изграждане на стена по границата между двете страни, предаде АФП.

По-рано президентът на САЩ посъветва мексиканския си колега да отмени предстоящото си посещение, ако Мексико откаже да плати стената.

„Ако Мексико не е готово да плати за стената, което наистина е наложително, по-добре да анулира предстоящата среща”, написа Тръмп в Туитър. Той посочи още, че от самото начало Северноамериканското споразумение за свободна търговия НАФТА е несправедлива сделка, с огромни загуби за американския трудов пазар и американските компании. Съединените щати имат търговски дефицит от 60 милиарда долара с Мексико, припомня Ройтерс.

Изграждането на стената по границата на САЩ с Мексико ще струва 15 милиарда долара, заяви Митч Макконъл, лидер на републиканското мнозинство в Сената.

В сряда Тръмп подписа указ за изграждане на съоръжението. В предизборната си кампания той твърдеше, че стената ще струва 10-12 милиарда долара.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук