Един от основните принципи на Европейският съюз е за свобордното движение на хора, стоки и услуги. Пътуването без виза се поставя на едно от първите места в анкети за ползите от членството в Евросъюза. За да се осъществява безпрепятствено движението е необходимо добре да се познават пътните правила и стойността на пътните такси, които всяка страна членка на ЕС сама определя. Коланите са задължителни за всички държави от Еврозъюза, но таксите за пътища и цените на винетките са индивидуална политика.

Според анкeтата, проведена от БНР, запитаните са категорични, че за цената на винетката в България от 97 лева за година, не получават качествени пътища. Хората недоволстват от дупките и лошото състояние на пътната инфраструктура. Повечето ставняват със съседна Румъния, където годишната винетка струва около  67 лева, но комфортът на пътуване е гарантиран.

Седмичната  винетка в Румъния е само 6 лева, което се определя като „убийствено ниска цена“. Сравнението между България и другите страни членки по отношение на качествени пътища и цени не е в полза на страната ни. Шофьорите споделят, че в повечето европейски държави винетката е за 10 дни, а не седмична а цената е като за седмична в България. Във Швейцария има само годишни винетки, но там дори когато вали сняг, той не се задържа по пътното платно. Във Чехия и Унгария дневната винетка е около  20 лева, но пътищата са много, по- добри. Общо е мнението на запитаните, че събираните от винетки у нас средства не отиват за качествени ремонти на пътните отсечки.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук