Повечето избиратели предпочитат след изборите в България да има дясноцентристко управление, но зависи кой ще влезе в парламента. Това коментира в сутрешния блок на БНТ Геновева Петрова, политолог и изпълнителен директор социологическата агенция „Алфа Рисърч“.

Според нея възможните конфигурации след изборите не са толкова много.

В коментар за евентуалната роля на по-малките партии след вота тя каза, че ДПС има дост дълъг опит в съвместно управление като обикновено движението е получавало по-голяма тежест в управлението от електоралната му тежест. Това винаги е водело до силно недоволство, ако Патриотите заемат тази позиция сега, резултатът ще е същият, анализира Петрова.

„Има нагласи сред обществото, които са с повече социални мерки и също патриотическо-националистическа вълна. Това по никакъв начин не поставя партиите ГЕРБ и БСП под един знаменател и не смятам, че е правилно да ги обобщаваме под общото национално-социално“, коментира още политологът. Тя подчерта, че между тях има съществени разлики въпреки наличните и при двете по-патриотични настроения.

Докато ГЕРБ последователно продължава да отстоява евроатлантическа ориентация, при БСП вече лансира повече ревизия на санкциите срещу Русия и стремеж по-близко сътрудничество с Русия. „Това е линия, по която немалко избиратели ще се ориентират“, посочи Петрова.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук