ЕЦБ икономически растеж

Европейската централна банка (ЕЦБ) никога не се е опитвала да манипулира обменния курс на еврото с търговски или конкурентни цели, заяви френският финансов министър Мишел Сапен в интервю, публикувано в понеделник. По този той отхвърли претенциите на Питър Наваро, назначеният от Доналд Тръмп ръководител на Търговския съвет на САЩ, който неотдавна обвини Германия, че използва „грубо подценено“ евро за своя собствена изгода.

В интервю пред „Хандесблат“, цитирано от „Ройтерс“, Сапен отбеляза: „Няма смисъл в отправените атаки. ЕЦБ взема независими решения за паричната политика в еврозоната, без намесата на страните членки. Еврото е валутата на цялата еврозона. Това, което има значение на международно ниво, е търговският излишък на цялата еврозона, а не само на Германия“.

Сапен допълни, че Евросъюзът се опитва още да увеличи икономическия си ръст и натиска някои държави за структурни реформи, но и страни като Германия – да увеличат инвестициите. Германия трябва да е по-амбициозна в тази посока“, коментира още Сапен пред „Хандесблат“. И допълни, че ЕС още работи по възстановяването на инвестициите до нивата от преди световната финансова криза. „Ако дърпаме само в една посока – да намалим бюджетните дефицити на страните членки, корекциите в еврозоната ще бъдат още по-големи“, категоричен беше той.

Мише Сапен се надява, че президентът на САЩ Доналд Тръмп ще разбере бързо колко изгодни и важни са връзките с Европейския съюз за благосъстоянието на самата Америка.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук