еврозона, план
на снимката: Централата на Европейската централна банка

След по-голямото от очакваното първо повишение на лихвите през юли Европейската централна банка (ЕЦБ) отново е в капана на рекордна инфлация и може да ускори затягането на паричната си политика на заседанието в четвъртък (8 септември), предаде Франс прес, цитирани от БТА.

„Единствената въпросителна е дали Управителният съвет ще реши да повиши основната лихва с 50 или 75 базисни пункта“, заяви икономистът от Ай Ен Джи (ING) Карстен Бжески.

Анализаторите залагат на втория вариант – увеличение със 75 базисни пункта – с оглед на скока с 9,1 на сто на годишна основа на цените в еврозоната през август, което е рекорд от създаването на единната валута и е много над заложените от ЕЦБ 2 на сто.

Еврото потъна тази седмица под прага от 0,99 долара за първи път от 20 години, тъй като надигащата се в еврозоната рецесия играе в полза на зелената валута.

В момента единственият възможен път за защитниците на еврото е този на „решителния подход“ срещу инфлацията, даже „с риска за по-слаб растеж и по-висока безработица“, заяви в края на август членът на Изпълнителния съвет на ЕЦБ Изабел Шнабел.

Дилемата между покачващите се цени и опасенията за рецесия забави действията на ЕЦБ, когато други големи централни банки започнаха цикъл на повишение на лихвите.

„Ако една банка подцени устойчивостта на инфлацията, както направиха повечето от нас през изминалата година и половина, и е твърде късно за съответното коригиране на политиката, то разходите ще са значителни“, каза Шнабел. Така тя призна, че ЕЦБ дълго време е смятала, че инфлационният шок ще е краткотраен.

„От първостепенно значение е обществеността да запази доверието си в способността ни да съхраним покупателната способност“, настоя тя.

В САЩ, които са доста по-напред в затягането на паричната политика, основните лихви на Управлението за федерален резерв (УФР) са между 2,25 и 2,50 на сто.

ЕЦБ повиши лихвите си в края на юли между 0 и 0,75 на сто.

Сблъсквайки се с икономическата несигурност, ЕЦБ реши да спре действието на механизма, който през последните години предупреждаваше икономическите среди за намеренията й.

ЕЦБ ще разполага в четвъртък с нови икономически прогнози, които ще отразяват и влиянието върху промишления сектор на спада на руските доставки на газ към Европа.

Последните прогнози на ЕЦБ все още залагаха на увеличение на брутния вътрешен продукт с 2,1 на сто идната година, но по-голямата част от анализаторите смятат, че еврозоната ще влезе в рецесия тази зима.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук