Слънце и облаци днес
Слънце и облаци днес

Организациите от Националното обединение за чист въздух „Дишай, България“ изпратиха опакован въздух от населените си места до Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и министър Росица Карамфилова по случай 7 септември – Международния ден на чистия въздух. Това съобщиха от пресцентъра на обединението, цитирани от БТА.

Те напомнят за вредните газове и прах, които се налага да дишат жителите на българските градове и настояват за въвеждане на по-широки възможности за контрол и по-ефективни наказания за ограничаване на замърсяването в атмосферата. Пакетите – в буркан, в плик или в кутия – са окомплектовани със специална декларация, която напомня, че правото да дишаме и да живеем в здравословна среда е общовалидно.

Нашата страна е на едно от водещите места в света по починали заради мръсен въздух, посочват от „Дишай, България“. Според техните данни 60% от градското население диша наднормени нива на фини прахови частици.

Според организацията основните източници на замърсяване на въздуха в България са ТЕЦ-овете, използващи за горене въглища, биомаса и отпадъци, които освен регионално могат да имат и трансгранично въздействие; определени индустриални предприятия, непредприели необходимите мерки за пречистване; транспортът, който е целогодишен замърсител в градовете с интензивен трафик; отоплението в бита с дърва, въглища и понякога с отпадъци; практиките за горене на стърнища и самозапалването на сметища.

Национално обединение за чист въздух „Дишай, България“ събира заедно граждански сдружения с опит в борбата за по-чист въздух от Пловдив, Русе, Велико Търново, Перник, Девня, Благоевград, Димитровград, Павликени, Гълъбово и София.

За Международен ден на чистия въздух за синьо небе 7 септември e определен с решение на ООН от 2019 г. Въпреки усилията, които се полагат, все още сме далеч от устойчиви резултати за чистотата на градския въздух.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук